De Utrechtse droom in Antwerpen

gemeentewiet
NRC Next

Een reguliere coffeeshop, een club waar alles tip-top geregeld is, waar bekend is cannabis gekweekt wordt en waar alleen leden binnen komen: zo zag ik social cannabis club Trekt uw plant in Antwerpen. De werkelijkheid is anders. Heel anders, omdat de achterdeuren van zulke clubs in Nederland gesloten zijn. Een kijk in de keuken van Trekt uw plant.

 

 

 

 

In een hele normale straat ligt het clubhuis van Trekt uw plant, een relatief, anonieme vereniging waar cannabis-gebruikers terecht kunnen voor een gezellige middag kletsen met andere cannabis-gebruikers. Eenmaal binnen bij nummer 14 valt mijn droom, het plan van wethouder Victor Everhardt voor een Utrechtse social cannabis club, helemaal in duigen. Grotere kaart weergeven

Trekt uw plant in Antwerpen staat op de kaart, maar niet zoals ik me had voorgesteld. In deze straat is het niet meer dan een pand met twee rommelige kantoren, een kleine verwaarloosde binnenplaats en een langwerpige ruimte vol met lege stoelen en tafels. De leden van deze club zijn er alleen ’s middags, want ze werken gewoon, net als jij en ik. Wethouder Victor Everhardt liet ambtenaren bij de club langs gaan om te kijken wat het voorstelde. Na het bezoek, was hij er zeker van. Zo’n vereniging wil hij in Utrecht ook. Social Cannabis Club Domstad (SCCD) stond er een tijd daarna in de kranten gekopt.

Trekt uw plant
Trekt uw plant

Met Social Cannabis Club Domstad wil gemeente Utrecht de kwaliteit en het effect van wiet kunnen controleren. “Je moet kunnen zien hoe een zaadje de grond in gaat”, zegt wethouder Everhardt daar over in een artikel in NRC Next van donderdag 12 september 2013. “Gemeentewiet voor het volk”, staat gedrukt met vette letters. Zie je het al voor je? De gemeente die het drugscircuit in een stad als Utrecht reguleert. In Antwerpen zien ze het wel voor zich: een Social Cannabis Club in Utrecht. Volgens Joep Oomen, voorzitter van Trekt uw plant in Antwerpen, zou het in de domstad alleen niet werken. “In Nederland zijn coffeeshops genoeg. Daar hebben mensen een clubje als deze niet nodig”, aldus Oomen.

kweekkas
Trekt uw plant

Wethouder Everhardt is het niet met hem eens. Hij wil kweekkassen van de gemeente opzetten, om de slechte drugs uit het Utrechtse circuit te krijgen. Bij Social Cannabis Club Domstad zouden Utrechters dan cannabis van goede kwaliteit moeten kunnen halen. Gemeentewiet: zo slecht is die term dus nog niet. Bij Trekt uw plant hebben ze een gemeenschappelijke kweekkas al opgezet. Van de 350 leden heeft ieder zijn of haar eigen plant. “Onze leden kunnen kiezen voor een plant van 20, 40 of 60 gram. Dat is natuurlijk afhankelijk van wat een lid gebruikt. We hebben er lichte en zware gebruikers tussen zitten.”, vertelt Oomen. Alle planten zijn gelabeld. Een paar keer per jaar kunnen leden dan wiet van hun plant bestellen. Dan verwerken we dit voor onze leden en kunnen ze een envelop met de wiet en de resten van hun plant komen ophalen”, praat Oomen verder. Op de vraag of het daar ook wordt gebruikt, zegt hij stellig: “Nee, dat mag hier absoluut niet gebeuren. Dat is tegen de Belgische wet.”

Het clubhuis met de binnenplaats blijkt dus niets meer dan een ontmoetingsplek te zijn. Een waar niet geblowd mag worden en waar leden vaak alleen langs komen voor een vlotte babbel of het ophalen van hun cannabis. Een lege ruimte, eentje waarin het in Nederland gigantisch uit de hand zou kunnen lopen, omdat bij zo’n club in Nederland geen Belgische wet geldt, die het verbiedt cannabis te gebruiken.

Meer weten over de plannen voor een social cannabis club in Utrecht, kijk naar CampusTalk.

Wilke Arts

21 jaar, student School voor Journalistiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.