‘De wereld is geschapen door een Vliegend Spaghetti Monster’

Bron: Flickr

 

 

Wie dacht dat spaghetti alleen een sliertige pasta was om op te eten heeft het mis. Spaghetti is ook om te eren. Althans, volgens de kerk van het vliegend spaghettimonster dan. Dit ‘geloof’ is een persiflage op andere geloven en is onwijs populair in Amerika. Nu er in Nederland ook aanhangers zijn opgedoken is het tijd om dit geloof en zijn ‘noedelige aanhangers’ eens onder de loep te nemen.

Grondlegger.
Het Vliegend Spaghetti Monster, of terwijl The Flying Spaghetti Monster (FSM), is in Amerika begonnen. Grondlegger Bobby Henderson vond namelijk dat er op scholen te veel aandacht was voor het geloof. Henderson had vooral een probleem met het creationisme: geloven dat de aarde en alles op de aarde hun ontstaan te danken hebben aan één bijzondere scheppingsdaad. 

Omdat hij dat idee ronduit belachelijk vond stuurde Henderson in 2005 een protestbrief naar het staatsbureau voor het onderwijs in Kansas. Daarin schreef hij dat het geloven in één schepper net zo logisch was als een wereld die geschapen zou zijn door een vliegend spaghetti monster. De medewerkers van het staatsbureau gaven geen gehoor, maar op de website van Henderson stroomde de reacties binnen. Iedereen had gehoord van zijn ludieke actie en al gauw had hij tienduizenden unieke bezoekers op zijn website.

Een pastafarian verkleed als Spaghetti Monster. Foto: Bobby Henderson
Een pastafarian verkleed als Spaghetti Monster. Foto: Bobby Henderson

 

Al snel kwam er een ‘bijbel’ waarin net als bij andere geloven ook geloofsartikelen staan. Zo is vastgelegd dat Henderson profeet is van het geloof, dat het uitverkoren kostuum een piratenpak is en dat iedere vrijdag een religieuze feestdag is.

Nederland. 
Inmiddels is dit protest uitgegroeid naar een geloof waarbij aanhangers, de pastafarians, zich bij kunnen aansluiten. Ook in Nederland zijn pastafarians gesignaleerd al zijn die nog niet net zo actief als in Amerika. Aaldert Vuijst is zo’n pastafarian maar vindt eigenlijk dat het niet al te serieus moet worden genomen. ”Het is vooral leuk omdat het een persiflage is. Niemand gelooft serieus in een monster van spaghetti. De gedachte erachter vind ik alleen mooi, want ik weet zeker dat de wereld niet door één schepper is gecreëerd”.

Wil je nog meer weten over het Vliegend Spaghetti Monster? In dit onderstaande liedje wordt nog eens uitgelegd waar het om draait.

Bron: YouTube.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.