Doe het voor de oudjes

bpb-hulp bij uitstappen-web
Bron: www.stichtingstade.nl

 

Het onderwerp eenzaamheid onder ouderen is de laatste tijd veel in het nieuws. De Vrijwilligerscentrale in Utrecht biedt het project ‘Levensboeken’ aan waarbij een vrijwilliger een boek maakt over het leven van een oudere stadsgenoot. Maar het belangrijkste doel is dat ouderen aanspraak hebben waardoor ze even wat minder eenzaam zijn.

 

Tijdens het project ‘Levensboeken’ ben je drie maanden intensief bezig om een levensboek van een ouder persoon te maken. Sageeta Hoeba van de Vrijwilligerscentrale is projectleider en vertelt in het kort wat het project inhoudt.

Naast het project ‘Levensboeken’ zijn er natuurlijk nog veel meer opties om ouderen op vrijwillige basis te helpen. Hieronder een lijstje met verschillende vrijwilligersorganisaties:

 

1. Adopteer een oma Deze stichting brengt studenten in contact met ouderen in verzorgingstehuizen. Deze ouderen hebben meer behoefte aan sociale activiteit en beweging dan dat er geboden wordt door het tehuis. Hier komt de student in beeld, samen met de student gaat de oudere eens in de twee weken leuke dingen doen. Dit kan een wandeling zijn maar ook samen lekker een dagje terrassen. Het fijne van de stichting is dat alleen ouderen en studenten aan elkaar gekoppeld worden wanneer ze dezelfde interesses delen. Hierdoor verveelt niemand zich.

2. Oma’s united Deze stichting organiseert samen met stichting Sade en stichting Zonnebloem knutselmiddagen voor oma’s. Tijdens deze middagen werken jij als vrijwilliger samen met de  oma’s aan het maken van een duurzaam product. Dit product wordt vervolgens door de stichting ‘Oma’s United’ verkocht en het geld wordt gebruikt om dagjes-uit voor de oma’s te organiseren.

3. Boodschappenplusbus van stichting Sade Stichting Sade heeft een project op touw gezet dat ervoor zorgt dat ouderen 1x in de week een gezellige ochtend/middag hebben. Dit project heet ‘Boodschappenplusbus’. Als vrijwilliger kan je 3 rollen vertolken op zo een dagje uit voor de ouderen:

– Chauffeur, wanneer je chauffeur bent op de Boodschappenplusbus wordt er van je verwacht dat je de ouderen thuis ophaalt en vervolgens op de bestemming van de dag afzet. Je helpt de ouderen met in en uitstappen en eventuele rollaters/rolstoelen kunt in en uit laden met een lifttje.

– Gastvrouw/heer, als gastvrouw/heer bent je verantwoordelijk voor de sfeer tijdens de dag. Je moet ervoor zorgen dat de ouderen het naar hun zin hebben en je assisteert ook bij het in en uitladen van de rollaters en rolstoelen.

– Bureauvrijwilliger, als bureauvrijwilliger werk je een beetje als een medewerker van een reisbureau. Jij plant de dagjes uit en zorgt voor routekaartjes en zorgt voor een programmaboekje.

Genoeg manieren dus om de ouderen in Utrecht zich een stuk minder eenzaam te laten voelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.