Een uurtje filmen op Utrecht Centraal? Een rib uit je lijf!

 

Utrecht CentraalEnige tijd geleden gingen we voor CampusTalk kijken hoe blindvriendelijk Utrecht is. Samen met Ferry liepen we door de binnenstad. In het interview liet Ferry al weten dat Utrecht Centraal voor hem de grootste belemmeringen kent. 

Uiteraard hebben we toen een aanvraag gedaan om daar te filmen. De reactie van de NS viel rauw op ons dak, want er blijken nogal wat kosten aan zo’n aanvraag te zitten. Via de afdeling ‘Foto & Film aanvragen’ kregen we de prijzen te horen, pas als we daarmee akkoord gingen, kon toestemming geregeld worden.

De kosten
Alleen al voor het verlenen van toestemming zou € 180,00 exclusief BTW moeten worden betaald. Volgens de NS is dit de ‘standaard handelingsfee’. Daarnaast worden per locatie (zogenaamde A- en B-locaties) nog extra kosten gerekend.
Dan ben je dus al heel wat euro’s armer en heb je nog niks gefilmd. Als je denkt dat je er nu bent, dan heb je het mis. Mocht je namelijk op het perron willen filmen of met vijf of meer personen zijn, dan is het verplicht (!) dat er begeleiding bij de opnames is. Dit regelt de NS niet zelf, maar een externe partij zal hier een aparte offerte voor opstellen. Bedragen werden toen nog niet genoemd.
Natuurlijk stonden we even met onze mond vol tanden. Waar haalt de NS deze bedragen vandaan? Waarom moet het filmen op een station zoveel kosten?
Evelien, medewerkster bij de afdeling Foto & Film aanvragen’ verklaard het een en ander: “De handelingsfee zijn in dit geval de administratiekosten die altijd in rekening worden gebracht. Voor kosten voor de begeleiding van de externe partij kun je ongeveer rekening houden met € 80,00 per uur. Hierbij zijn nog geen reis- en voorbereidingskosten in rekening gebracht.”

Het sommetje
Utrecht valt onder de A-locatie. Dit betekent dat filmen hier het eerste uur € 450,00 zou kosten. Ieder volgend uur kost € 250,00 euro. Aangezien ons item niet heel lang is, gaan we hier uit van één uur filmen, dus € 450,00.
De handelingsfee kost € 180,00 plus 21% BTW. Dit komt in totaal op € 217,80.
De begeleiding was in ons geval waarschijnlijk niet nodig. Het was niet noodzakelijk om op het perron te filmen en inclusief Ferry waren we met z’n drieën. Die € 80,00 (ruim) besparen we dus.

Maar, een uurtje filmen, op slechts één locatie, kost dus: 450+217,80= € 667,80.

Wij hebben de NS vriendelijk bedankt en zijn (gratis) net buiten het station gaan staan.

Schermafbeelding 2013-10-17 om 23.22.07
Overzicht van de kosten per locatie

3 gedachten over “Een uurtje filmen op Utrecht Centraal? Een rib uit je lijf!

  • 23 oktober, 2013 om 15:33
    Permalink

    Echt belachelijk. Zou de NOS dit ook moeten? Of is het omdat je student bent?

  • 21 oktober, 2013 om 14:42
    Permalink

    Wat een verhaal! Gaaf voorbeeld van corporate communicatie & reputatie management en hoe het dus niet moet. “Hoe jaag ik een toekomstige generatie journalisten tegen mij in het harnas”. Mogelijk kun je die cursus bij de NS volgen. Kunnen ze daar ook een slaatje uit slaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.