Griezelige geesten met Halloween

pompoen1Heksen, monsters, oranje pompoenen en elkaar laten schrikken. Op donderdag 31 oktober is het weer tijd voor Halloween. Het feest dat uit de Verenigde Staten is over komen vliegen krijgt een steeds Hollandser tintje. Door het hele land gaan kinderen in hun meest enge outfits de deuren langs voor een ‘Trick or Treat’. Maar waar komt dit feest eigenlijk vandaan?

De naam Halloween is afgeleid van Hallow-e’en. Dat staat voor de All Hallows Eve, de allerheiligenavond van de Kelten. Omdat volgens de Keltische kalender het nieuwe jaar op 1 november begint, was 31 oktober omgedoopt tot een soort oudejaarsdag. De oogst was dan klaar, de Kelten kregen een vrije dag en vierden dat met het Keltische nieuwjaar.

Naast de feestelijkheden zat er ook een luguber tintje aan het Keltische Nieuwjaar. De Kelten geloofden namelijk dat er met het begin van het nieuwe jaar ook geesten terug in de wereld kwamen. Alle geesten van de overledenen in het afgelopen jaar zouden terug komen en proberen om een leven lichaam in bezit te nemen.

Om de geesten voor eens en voor altijd af te schrikken liepen de Kelten elke nieuwjaarsdag weer rond met maskers. Deze traditie is altijd gebleven, totdat de Romeinen het landgoed van de Kelten binnenvielen. Vanaf dat moment zijn de tradities vermengd met hun eigen tradities. De doden werden geëerd en het afschrikken van geesten door verschillende kledij werd steeds belangrijker.

Pas eeuwen later is het engste feest van het jaar ook in Nederland doorgedrongen. Nog steeds gaan kinderen de straat op in enge kleding. Alleen nu is het anders. Halloween is niet zozeer meer om geesten af te schrikken. Halloween is een feest geworden waarbij je elkaar vooral kan laten schrikken. 

Niet iedereen houdt van Halloween. Bron: YouTube

 

 

 

Eén gedachte over “Griezelige geesten met Halloween

  • 29 juli, 2014 om 10:54
    Permalink

    Leuk stukje geschiedenis, vroeg ik me altijd al af!! Halloween is in NL nog niet groots maar ik vind het super! Dat filmpje is echt hilarisch haha. Zelf heb ik een keer een soortgelijke grap uitgehaald maar dat liep gelukkig goed af. Vorig jaar heb ik een mummy kostuum aangeschaft, hier heb ik ook al veel mensen mee laten schrikken hihi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.