Het consternatiebureau

Prikjes, ja of nee?De mazelen. Er is al veel over geschreven. Alle ouders krijgen ermee te maken. Met het inenten dan in ieder geval. Wel of niet? Later of nu? Ook ik dub met die vraag…

Ze is nu bijna drie. In november wordt ze drie. Vorige week viel er weer een brief op de mat van de GGD. We mogen weer op apel komen bij het consultatie of, uit de moedermond genoemd, het consternatiebureau. Een ‘vleeskeuring’ voor kindjes. Uiteraard hebben de artsen en verpleegsters de beste bedoelingen. Maar toch. Het is gewoon niet leuk. “Nou mevrouw, uw dochter is wel wat aan de zware kant” of “Hoe gaat het nu met zindelijk worden?” (mijn mini mevrouwtje is nog steeds idolaat van haar luier). Dan heb ik het nog niet eens gehad over de prikjes. Dé prikjes. Bij iedere moeder die dit leest schieten de rillingen weer over haar rug. Tranen met tuiten gevolgd door een slapeloze nacht. De consternatiebureau hel in levende lijve die prikjes.

 

Toch zijn die prikjes nog ergens goed voor. De afgelopen zomer werd er regelmatig geschreven over de

 

Bible Belt en dan meestal niet in positieve zin. De Bible Belt strekt zich van Zeeland tot Drenthe en, de naam zegt het al, er wonen gemiddeld meer gereformeerden gezinnen dan in de rest van Nederland. Sommige van deze gezinnen besluiten bewust om niet die hel aan te gaan in het consternatiebureau (eigenlijk geef ik ze niet eens ongelijk, ik ben zeer gesteld op mijn nachtrust moet u weten). Zij kiezen er bewust voor om hun kinderen niet in te enten. De standaard prik, de DKTP prik , krijgen deze kinderen niet. Het gevolg hiervan kan zijn dat deze kinderen besmet raken met één van deze ziektes.

DKTP prikjes

De mazelen hebben zich afgelopen zomer snel verspreid over het land. Jonge kinderen raakten besmet en werden ziek. Het RIVM sprak van een epidemie. Heftig nieuws. Ook een beetje eng. Kinderen mochten niet naar school, zieke kinderen werden liever geweerd uit de wachtkamers vanwege besmettingsgevaar. De epidemie is overgewaaid. Alle kinderen hebben het gelukkig overleefd. De komende tijd ga ik op onderzoek uit. Waarom kiezen ouders er bewust voor niet in te enten? Waarom stellen zij hun kinderen, al dan niet onnodig, bloot aan de risico’s van deze ziektes? Mijn moedergevoel gecombineerd met mijn nieuwsgierigheid gaat op zoek naar verhalen van ouders. Voor én tegen. In de Bible Belt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.