“Kritiek op zwarte piet is onzin”

RegenboogpietenUTRECHT – Het entertainmentbedrijf 1.2.8. uit Nieuwegein vindt de kritiek op ‘zwarte’ pieten grote onzin. Het bedrijf verhuurt ieder jaar zwarte pieten en maakt zich geen enkele zorgen over de business rondom Sinterklaas. Eigenaar Peter Bosschaart: “Sinterklaas is een fantastisch volksfeest en of de piet nu blauw, groen of paars is, dat zal wellicht altijd zo blijven.” 

Peter Bosschaart van entertainmentbedrijf 1.2.8. uit Nieuwegein vindt de kritiek over ‘zwarte’ piet grote onzin. zijn bedrijf verzorgt onder andere Sinterklaasshows, intochten en verhuurt zwarte pieten. “Sinterklaas is gewoon een fantastisch volksfeest in Nederland. Dat zal wellicht altijd zo blijven.” Dat een zwarte piet aanstootgevend zou zijn en racistisch is, gaat voor hem niet op. “Misschien zouden we zwarte piet iets algemener moeten zien.  Ik kan me voorstellen dat een piet in de toekomst licht getint is of een kleurtje heeft, maar meer ook niet.

De kritiek ontstond toen professor Verene Shepherd, mensenrechten-onderzoeker en hoofd van de werkgroep van de Verenigde Naties die onderzoek doet naar Zwarte Piet, bekend maakte bij tv-programma EenVandaag dat ze het Sinterklaasfeest wil afschaffen. Volgens Shepherd verwijst het Nederlandse volksfeest naar de slavernij. “Het is gewoon kwetsend. Wij zeggen ook niet: alle blanken zien er zus of zo uit. Dat doen wij gewoon niet. Waarom nog een Sinterklaas? Jullie hebben toch al de Kerstman?”, vraagt ze zich af tijdens het interview met EenVandaag.

 

sitestat

De discussie wordt al jaren gevoerd: is zwarte piet racistisch of niet? Het vraagstuk ging al langs verschillende commissies, maar nergens kwam het zo dichtbij het afschaffen van het Nederlandse volksfeest. Het onderzoek van de Verenigde Naties stuit dan ook op grote kritiek bij de Nederlandse bevolking. Iedereen maakt zich er druk om. Op Facebook is een p(i)etitie tegen het afschaffen van het volksfeest gestart, die inmiddels al door bijna 2 miljoen mensen is ondertekend.

Regenboogpieten 1Stichting Minimaclub in het Groningse Hoogezand Sappemeer probeerde het nog positief te zien door een statement te maken met haar ‘Regenboogpieten’. Stichting Minimaclub organiseert jaarlijks een intocht voor minimagezinnen met gekleurde pieten. Voorzitter Henny Litterop zei dinsdag nog tegen NU.nl: “we willen laten zien dat het helemaal niet uitmaakt of je een zwarte piet bent of een groene, gele of een blauwe piet. Als de kinderen de snoepjes maar krijgen, dan zijn ze allang blij.” Die pieten worden bij sinterklaasviering niet zwart geschminkt, maar krijgen alle kleuren van de regenboog. Alles deden ze uit goede bedoelingen, maar na bedreigingen heeft de stichting zich teruggetrokken. “We werden voor SS’er en NSB’er uitgemaakt. Er werd zelfs gedreigd onze optocht te verstoren, maar dat is het ons allemaal niet waard. Er zijn kinderen bij.”

pietMeer als eens wordt nu ook door voorstanders van het feest geschetst dat Sinterklaas een echt kinderfeest is. Peter Bosschaart van 1.2.8. entertainment maakt zich daarom ook totaal geen zorgen over het verdwijnen van Sinterklaas en zijn werkterrein. “Sinterklaas verdwijnt echt niet uit Nederland. De pieten gaan er misschien iets anders uit zien. Dan vertellen wij de kinderen gewoon een ander verhaal en moeten we even creatief zijn. Dat is geen enkel probleem. Dat deze discussie nu zo lang doorgaat, heeft misschien alleen maar positieve effecten. We bedenken dan gewoon een leuk verhaal en geven daarmee een andere draai aan het hele Sinterklaasfeest”, aldus Bosschaart.

De VN onderzoek is nog niet afgerond. Later zal moeten blijken hoe de toekomst van ‘zwarte’ piet in Nederland verder gaat.

 

 

 

 

 

 

 

Wilke Arts

21 jaar, student School voor Journalistiek.

3 gedachten over ““Kritiek op zwarte piet is onzin”

  • 24 oktober, 2013 om 14:47
    Permalink

    Ik vind het zulke onzin. Vandaag stond er nog een groot stuk in het AD met allemaal gekleurde mensen die zelf ook gewoon Sinterklaas vieren. Waar ligt nu dan ook de grens? Zijn twee gekleurde achtergrondzangers dan ook ineens ‘racisme’ omdat het hulpjes van een artiest zijn? Dit gaat helemaal nergens over…

  • 24 oktober, 2013 om 14:11
    Permalink

    Kunnen we de zwarte pieten niet gewoon een paar zwarte vegen geven… (van de schoorsteen?) Tja als je dat zou doen kunnen de mensen met een getinte huidskleur niet meer zwarte piet spelen.. en zo blijf je een rondje draaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.