Homojongeren mogen niet samenkomen in kerk

out en proudJong&Out, de gratis community voor homo’s, lesbo’s, bi’s en transgenders tot en met achttien jaar, gaat ook van start in Utrecht. Die start verloopt nog niet soepel. 

 

 

 

Tijdens de zoektocht naar de perfecte locatie voor bijeenkomsten is coördinator Kim Prick op problemen gestuit. Zij zag in het Evangelie Gemeente Utrecht de perfecte locatie, maar het kerkbestuur wil niet dat de jonge homo’s, lesbo’s, bi’s en transgenders hun bijeenkomsten in hun gebouw houden.

Het kerkbestuur stelt dat homoseksualiteit een onderwerp is dat niet alleen actueel is in de maatschappij, maar ook in de kerk een veelbesproken onderwerp is. Het kerkbestuur heeft naar eigen zeggen een verantwoordelijkheid naar hun achterban. Helemaal als het gaat om dit soort ethische vraagstukken.

Mag een kerk HLBT’s weren? Kan gedachtegoed boven mensen worden gesteld? Ja. Zegt Michel Aen, Senior consulent discriminatiezaken van Art.1 Midden Nederland. “Juridisch gezien wordt er geen verboden onderscheid gemaakt door het kerkbestuur. Normaal gesproken mag een bedrijf of een organisatie niemand weigeren op grond van geaardheid, er zijn alleen twee uitzonderingen op die regel.”

  1. Rechtsverhoudingen binnen kerkgenootschappen alsmede hun zelfstandige onderdelen en lichamen waarin zij zijn verenigd, alsmede binnen andere genootschappen op geestelijke grondslag.
  2. Het geestelijk ambt

Het kerkbestuur mag dus onderscheid maken op grond van seksuele gerichtheid, omdat de Algemene Wet Gelijke Behandeling op hen, niet van toepassing is. Jong&Out is van plan alsnog het gesprek aan te gaan met het kerkbestuur.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.