‘Iedereen mag zien hoe ik slacht. Iedereen’.

Foto: Levensmiddelenkrant.nl
Foto: Levensmiddelenkrant.nl

Terwijl de vleesindustrie op haar zij ligt en de klanten van Albert Heijn hun twijfels zetten bij ‘beter leven’ vlees, rijzen kleinere slachterijen op uit de vergetelheid. Voor het geval dat u het gemist heeft: Klokkenluiders afkomstig uit miljoenen bedrijf Vleesverwerking Vionfood uit Boxtel stelden in de uitzending van Zembla op 5 september 2013 dat er veel mis is met het vlees uit de grote slachterijen. Zo zou het zogenaamde ‘Beter leven vlees‘ in veel gevallen helemaal niet afkomstig zijn van dieren die een goed leven gehad hebben. Ook zou er onzorgvuldig met de karkassen in de slachterijen worden omgegaan waardoor bacteriën de vrije loop worden gelaten. Vion is één van de grootste slachters van Europa en draaide in 2011 een omzet van 9,5 miljard.

Een week na de uitzending van Zembla is de discussie nog niet voorbij. Volgens Vion-directeur Marc van der Lee heeft het vertrouwen van klanten in Vion een deuk opgelopen. Vooralsnog ontkent het bedrijf elke beschuldiging.

Hoe zit het met de kleinere slachterijen in Nederland? Is bij hun de werkdruk lager, waardoor er minder fouten gemaakt worden? Of maakt het in weze niets uit?

Jan van Veen Foto: Eefje van Harskamp
Jan van Veen
Foto: Eefje van Harskamp

Jan van Veen (70) is de enige officiële paardenslachter van Nederland. Zijn bedrijf is qua omvang niet te vergelijken met slachterijen van Vion. Van Veen slacht slechts één keer per week, op vrijdag. En alleen maar paarden, elke vrijdagochtend een stuk of vijftien. Van Veen is helemaal op de hoogte van het vleesschandaal rondom Vion. Hij kan zich er echter niet druk om maken. ‘We hebben te maken met media. Dit soort grote bedrijven werken heel anders dan kleine bedrijven als dat van mij. Ik weet niet wat ik ervan moet geloven. Gelukkig kan ik stellen dat het slachten bij mij op een geheel eerlijke wijze gebeurd. De paarden die binnenkomen worden uitvoerig onderzocht. Hun paspoorten worden gecontroleerd en er is een dierenarts aanwezig die de dieren keurt. Vlees wat van mijn slachterij afkomstig is blijft nog drie jaar traceerbaar waardoor het meteen duidelijk wordt als er iets mis is. Ze komen dan altijd bij mij uit. Ik heb slechts twee slachters in dienst, die in alle rust en met alle zorgvuldigheid elke vrijdag hun werk doen. Bij mij mag iedereen binnen kijken. Ik wil ook graag dat mensen dat doen, omdat ze dan kunnen zien hoe wij te werk gaan. Een paard slachten is niet leuk. Maar iemand moet het doen. Ik doe het op een eerlijke, diervriendelijke manier. Zolang ik het doe, weet ik dat het goed gedaan wordt.’

Nieuwsgierig naar Jan? Blijf dan vooral kijken naar Campuscam. Wij brengen op vrijdag 4 oktober een bezoek aan deze ‘diervriendelijke paardenslachter’. Benieuwd hoe dat ongeveer in z’n werking gaat? Zie hieronder een filmpje over Jan.

http://youtu.be/QzfrstbjVLg?t=5s

4 gedachten over “‘Iedereen mag zien hoe ik slacht. Iedereen’.

 • 5 april, 2014 om 10:58
  Permalink

  Ben een keer gaan kijken bij een halal slachter in steenbergen, het is geen pretje maar wel goed om te weten. Maar heb geen behoefte om nog een keer te gaan.

 • 16 oktober, 2013 om 10:05
  Permalink

  Je houdt het simpel josseline 😉 Ik vind die vent aan het einde van het filmpje wel echt een typetje

 • 14 oktober, 2013 om 19:55
  Permalink

  Dat deze man zo open is over de manier waarop hij slacht toont aan dat hij het op een ‘goede’ manier doet, wat ik een gerustellend idee vind.

 • 14 oktober, 2013 om 15:09
  Permalink

  Eigenlijk moet je gewoon niet weten wat er met je vlees gebeurd, maar gewoon genieten van wat er op je bord ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.