‘Ik ben liever een leeuw in het circus, dan in Artis’

Directeur Maurice Veldkamp Foto: Auke van der Hoek
Directeur Maurice Veldkamp
Foto: Auke van der Hoek

Hoog geëerd publiek! Dieren in het circus is tegenwoordig een gevoelig onderwerp. Het Duitse Circus Belly Wien dat in september in Utrecht stond, kreeg al veel kritiek op het gebruik van wilde dieren om het publiek te vermaken. Naar aanleiding hiervan gingen wij op bezoek bij Magic Circus, een Nederlands circus dat met kleine dieren werkt.

Maurice Veldkamp is al tientallen jaren directeur van het circus. In de jaren ’80 werkten zij nog met dieren als olifanten en zeeleeuwen. “Ik vind dat circusdieren moeten kunnen, maar ze moeten wel de ruimte krijgen.” Op een gegeven moment veranderde Magic Circus van programma. Zij schakelden over naar een kleinschaliger programma waarmee zij tussen ‘het grote   circus’ en ‘het traditionele dierencircus’ in wilde zitten. “Nu hebben wij de ruimte niet meer om wilde dieren te houden.”

 

Veldkamp vindt dat het publiek te weinig wordt geïnformeerd over circusdieren. Mensen zouden te snel een oordeel hebben, zonder enige kennis te hebben van hoe het er daadwerkelijk aan toe gaat achter de schermen. “Om eerlijk te zijn ben ik liever een leeuw in het circus dan een leeuw in Artis,” aldus Veldkamp.

 

 In de uitzending heeft u al delen van de hondenact kunnen zien. Hieronder is de gehele hondenact te bekijken.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.