“Ik heb z’n huid vol gescholden”

fietsongelukStel, je fietst iedere dag naar je werk en behalve wat fietsfiles en scherpe bochten, gaat dat eigenlijk altijd goed. Tot een auto je op een dag over het hoofd ziet. Je klapt tegen de grond, je fiets ligt in puin en omstanders rennen op je af. Ook de bestuurder van de auto stapt geschrokken uit. Je bent niet zomaar gevallen. Nee, je hebt een ongeluk gehad. Het overkwam Jorinde (27) en naar aanleiding van dit ongeluk diende ze een klacht in bij de Fietsersbond.

“Zoals iedere dag fietste ik naar mijn werk aan het Moreelsepark. Het ging altijd goed, al wist ik ook wel dat er wat gevaarlijke punten in de route zaten. Eén van die gevaarlijke punten is het Stationsplein bij Hoog Catharijne. Er staan daar grote betonnen palen waardoor bestuurders van rechts niet altijd goed zicht hebben. Zo ook de man die mij aanreed. Hij zag mij niet en ik had hem ook niet verwacht. En voor ik het wist lag ik op de grond. Van schrik heb ik die man z’n huid volgescholden. Ik heb wel eens eerder een ongelukje gehad en toen was diegene doorgereden. Daar was ik nu ook bang voor.”

“Maar deze man nam zijn verantwoordelijkheid en bleef bij me. Omdat ik al dichtbij mijn werk was, kwamen er wat collega’s. Zij hebben me, nadat ik gegevens had uitgewisseld met mijn aanrijder, meegenomen naar het werk. Pas toen ik daar aankwam, merkte ik hoeveel pijn ik had. Met één van mijn collega’s ben ik naar de Eerste Hulp gegaan. Daar heb ik de rest van de middag doorgebracht en uiteindelijk heb ik lange tijd thuis gezeten met onder andere een zwaar gekneusde voet.”

“Toen ik thuis zat, was ik nog steeds boos over het ongeluk. Zo kwam ik op het idee om een klacht in te dienen bij de Fietsersbond Utrecht. Zij wilden precies weten om welk punt het ging en beloofden hun best te doen. De klacht werd wel serieus ontvangen. Ook op een later moment namen zij nog contact op voor extra informatie. Toch is er op korte termijn niks veranderd aan dat punt. Nu ligt natuurlijk het hele stationsgebied overhoop, dus zal ook dat punt wel verbeterd worden, maar ik weet niet of de Fietsersbond daar een hand in heeft gehad.”

“Door dit ongeluk ben ik voorzichtiger geworden op de fiets. Ik fiets langzamer en heb een tijdje de bewuste plek gemeden. Ook al kon de Fietsersbond niet heel veel voor mij doen, als niemand een klacht indient, gebeurt er zeker niks.”

En wat betreft de aanrijder? Hij was erg geschrokken en stond er op om onder andere een nieuwe fiets voor Jorinde te kopen.

 

4 gedachten over ““Ik heb z’n huid vol gescholden”

 • 15 oktober, 2013 om 21:51
  Permalink

  Ik zie het vaak misgaan rondom het station. Fietsers die groen licht hebben, maar auto’s die op dat moment ook door mogen rijden bij een stoplicht. Vreemd hoor, zo gebeuren er veel ongelukken.
  In dit specifieke geval is het gelukkig relatief goed afgelopen en heeft de bestuurder zich heel netjes gedragen.

 • 11 oktober, 2013 om 11:42
  Permalink

  Ja verschrikkelijk! Ik fiets iedere dag langs het station en vrees dan voor mij leven. Ben blij als het gebied daar eindelijk fiets vriendelijk is, maarja, dat zal nog wel even duren..

 • 10 oktober, 2013 om 20:02
  Permalink

  Heel heftig. Weer typisch een geval van dat er eerst echt iets ergs moet gebeuren voordat de gemeente actie onderneemt. Maarja, dan is het voor de persoon in kwestie alweer te laat. Ik ben het volledig met Wilke eens. De gemeente moet deze situatie aanpakken!

 • 9 oktober, 2013 om 15:57
  Permalink

  Het is echt gevaarlijk daar bij het station. Wat vindt de gemeente hier eigenlijk van? Moeten fietsers zelf beter uitkijken? Uit eigen ervaring weet ik dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Nu komt Jorinde er nog goed vanaf, maar voor het zelfde geld had ze veel meer verwondingen gehad. Tevens is het voor degene die haar aanreed ook schrikken. Hij kon er waarschijnlijk helemaal niets aan doen. Wel netjes dat hij een nieuwe fiets heeft gekocht. Het wordt tijd dat gemeente Utrecht deze gevaarlijke verkeerssituatie aanpakt. Er kunnen ook fietsers verongelukken. Dan valt er niets meer goed te praten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.