“Je moet stevig in je rolstoel zitten, wil je behulpzaamheid afwijzen”

K-J2
Foto: Flickr, NOC*NSF

 

De Tienhovense Kees-Jan van der Klooster (36) is paralympisch zitskiër. Als hij niet met zijn zitski van de piste dendert, geeft hij door het hele land lezingen en workshops over gehandicapten(sport). Het is zijn persoonlijke missie om met zijn bedrijfje K-J Projects mensen te laten zien wat gehandicapten wél kunnen.

“De buitenwereld heeft een vertekend beeld van gehandicapten(sport). In mijn ogen heeft men een te laag verwachtingspatroon van invaliden en hetgeen wat ze doen wordt vaak overgewaardeerd. Ik vergelijk het altijd met iemand die het vwo aankan, maar op het vmbo zit. Elke dag krijgt diegene complimentjes dat het zo knap is dat hij het vmbo doet. Op die manier word je niet uitgedaagd en verlies je de drive om het hoger op te zoeken.

IMG_2189
Foto: Lisa Hissink

De meeste mensen weten niet veel over mensen met een beperking. Wat mij opvalt, is dat mensen heel snel over-behulpzaam zijn. Die hulp bedoelen ze natuurlijk goed, maar bekijk het eens andersom. Als ik boodschappen doe en iemand vraagt eerst of ik wel bij de pindakaas kan en vervolgens word ik geholpen bij het op de toonbank leggen van mij spullen en tot slot krijg ik de vraag of mijn spullen naar de auto gedragen moeten worden, denk ik ook wel eens: laat het me lekker zelf doen. Je moet wel heel stevig in je rolstoel zitten, wil je al die behulpzame verzoeken afwijzen. Maar als je het niet doet, cijfer je jezelf weg en verlies je de regie over je eigen leven.

Met mijn bedrijfje probeer ik die behulpzaamheid en de zelfstandigheid van de invaliden beter op elkaar aan te laten sluiten. Inmiddels heb ik honderden invaliden workshops gegeven, veel bedrijven en meer dan 4000 scholen voorgelicht. Ik leg ze uit hoe die behulpzaamheid op ons overkomt en dat ik geen chagrijn ben omdat ik de hulp afwijs, maar het juist graag zelf wil doen.

Als de hele maatschappij, maar ook de inactieve invaliden zelf, inzien wat ze wél kunnen, dan gaat er volgens mij een hele nieuwe wereld voor ze open waarvan ze nu maar een klein glimpje kunnen zien.”

Wil je meer weten over Kees-Jan, zijn weg naar Sochi 2014 en zijn bedrijfje? Kijk dan op www.kjprojects.com of www.sjeesonline.com

Eén gedachte over ““Je moet stevig in je rolstoel zitten, wil je behulpzaamheid afwijzen”

  • 16 oktober, 2013 om 09:55
    Permalink

    Boeiend verhaal en leuk met die filmpjes erbij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.