Jezelf verkleden als een pop

Harajuku-Sweet-Lolita-Fashion-2012-02-10-G3744Het is wel duidelijk dat lolita’s een opmerkelijke kledingstijl hebben, maar waarom verkleden mensen zich als poppen en kinderen? Waar komen lolita’s vandaan?

 

Lolita is een modesubcultuur uit Japan, die voornamelijk beïnvloed is door Victoriaanse kinderkleding en kostuums uit de rococo-periode. Wat de Lolita-cultuur kenmerkend maakt is de toevoeging van onder andere een gothic-aspect in de kledingstijl. De Lolitamode zelf heeft weer een heleboel verschillende subsectoren. Het fenomeen is erg populair in Japan en daardoor een subcultuur geworden. Maar ook in Nederland is de look in trek. De ‘look’ bestaat voornamelijk uit een rok, een ‘headdress’ zoals een grote strik, verder een petticoat, kniekousen en plateauschoenen.lolitaanatomie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar waar komt het idee vandaan. Het is moeilijk te herleiden, maar volgens Lolitabible.com is het de bedoeling om ‘kinderlijke onschuld vermengen met ouderwetse elegantie.’ Ook wordt er duidelijk gemaakt dat in tegenstelling tot wat vele denken, lolita niet seksueel getint is.

Hoogstwaarschijnlijk komen lolita’s door de verwachting in Japan dat kinderen snel volwassen moeten worden, de lolita kan dus gezien worden als verzet hier tegen.

Er zijn veel verschillende soorten Lolita’s.  De roze meisjes, verkleed als poppen met roze strikjes, jurkjes met kant en cupcake-ringen. Er zijn gothic-lolita’s die zich kenmerken door een donkerdere kledingstijl met zwart witte kleding. Maar ook deze variant blijft een zekere vorm van ‘schattigheid’ hebben. Iedere lolita is anders en weerspiegeld het gevoel van de drager. Er zijn richtlijnen, maar geen regels.

Two_Gothic_Lolitas LolitaWE 281

harajuku-style-sweet-lolitas--large-msg-130023431633 harajuku-gothic-lolita

 

2 gedachten over “Jezelf verkleden als een pop

  • 28 november, 2014 om 09:12
    Permalink

    Wat een prachtige kledingstijl toch! Ik ben al hard op zoek naar een mooie outfit voor carnaval 2015. Ik weet zeker dat er weinig rondlopen die er zo uit zien dus ik zal zeker origineel zijn.

  • 19 mei, 2014 om 08:54
    Permalink

    Blijf het toch wel een raar fenomeen vinden. Snap het wel als het carnaval is, dan trek ik ook de prinsessenjurken uit de kast. Het is wel een schattig gezicht, maar toch ook wel een beetje eng 😉 als er ineens zo’n levensechte pop voor je neus staat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.