Kale poes roeit luis uit

Het insect is in werkelijke grootte 1 tot 3 mm. Bron: nl.wikipedia.org
Het insect is in werkelijke grootte 1 tot 3 mm.
Bron: nl.wikipedia.org

Doordat het scheren van de schaamstreek bij zowel vrouwen als mannen een steeds normalere zaak is geworden, lijkt dat ervoor te zorgen dat een diersoort langzamerhand uitsterft: de schaamluis. ‘Platjes’ komen bijna niet meer voor dankzij betere hygiëne en de ‘total nude’ trend.

In Australië is in de grootste seksuele gezondheidskliniek sinds 2008 geen vrouw meer gezien, die schaamluis (Pthirus pubis) had. Ook het aantal mannelijke patiënten van de kliniek, die last hebben van de parasiet, is in de afgelopen tien jaar met tachtig procent gedaald.

Meer dan tachtig procent van de studenten op universiteiten in de Verenigde Staten laten hun schaamhaar volledig weghalen bij een salon of doen dit zelf. Deze trend is ook te zien in andere Westerse landen.

Warme wax wordt vaak gebruikt voor oksels en schaamstreek. Bron: Sanne den Toom.
Warme wax wordt vaak gebruikt voor oksels en schaamstreek.
Bron: Sanne den Toom.

Omdat het harsen en/of scheren van het schaamhaar de afgelopen jaren steeds populairder is geraakt, heeft de schaamluis bijna geen plek meer om te verblijven. Het is nu zeldzaam om last te hebben van deze insecten. Toch is nog niet bewezen dat er een link is tussen een kale schaamstreek en het uitsterven van de luis. Besmetting wordt namelijk niet perse voorkomen door het niet hebben van schaamhaar.

Hoe herken je ze?

De luizen zijn erg klein en zien eruit als krabbetjes. Ze variëren in grootte van één millimeter tot drie millimeter. Als ze zich net hebben

Een zeldzaam beeld. Bron: www.huidziekten.nl.
Een zeldzaam beeld.
Bron: www.huidziekten.nl.

genesteld en/of zijn geboren, zijn ze vaak doorzichtig en wit van kleur. Hierdoor is besmetting vaak eerder te herkennen door symptomen als jeuk, wondjes en grijsblauwe plekjes op de huid door beten van de luis. Het insect bijt, omdat het leeft van menselijk bloed. De neten (eitjes) en de ontlasting van de parasiet hebben een donkere kleur. De ontlasting zorgt vaak voor vlekjes in het ondergoed.

Hoe krijg je ze?

Schaamluis behoort tot het lijstje van SOA’s (seksueel overdraagbare aandoening) en worden dus meestal overgebracht door lichamelijk contact. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Zo kan het ook voorkomen dat je een bed deelt met iemand om in te slapen. Als het slaapmaatje last heeft van de luizen, zullen deze ook in het bed te vinden zijn en een weg vinden naar jouw lijf. Daarnaast kan kleding besmet zijn, evenals handdoeken en autostoelen.

Schaamluis is overigens niet alleen in de schaamstreek te vinden, maar kan evengoed voorkomen op het haar bij de bovenbenen, buik, borst en billen. De luis komt niet voor in het hoofdhaar.

Hoe kom je ervan af?

Ben je toch nog één van de ongelukkigen die een warm huis biedt aan het diertje? Koop dan speciaal bestrijdingsmiddel bij de drogist of apotheek. Kijk ook even naar het filmpje hieronder en leer hoe je de luizen moet bestrijden. Ook voor hoofdluis handig trouwens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.