Utrechtse kerk weigert jonge homo’s

De Utrechtse afdeling van Jong&Out mag geen zaal huren in het kerkgebouw van de Evangelie Gemeente Utrecht (EGU). Jong&Out, een platform voor jonge homo’s en lesbiennes, wordt geweigerd omdat het kerkgenootschap ‘ethische vraagstukken’ uit de weg wil blijven.

In een e-mail aan Jong&Out, die in handen is van Campus Blog, schrijft de EGU: “Homoseksualiteit is een onderwerp dat niet alleen actueel is in de maatschappij maar ook in de kerk. In de EGU is dat net zo het geval. Als kerkbestuur hebben wij echter ook de verantwoordelijkheid naar onze achterban, zeker als het gaat om dit soort ethische vraagstukken. Ik denk dan ook dat het verhuren van ons gebouw aan organisaties als Jong&Out niet wijs is en wijs het verzoek daarmee af.”

In een telefonisch gesprek voegt Paul de Vries, kerkbestuurder van de EGU, daar aan toe: “Het is ons gebouw en wij bepalen aan wie we ruimtes verhuren. We kiezen daarin voor neutrale organisaties en zouden bijvoorbeeld ook geen ruimte aan de pedofielenvereniging verhuren.”

Jongerenplatform
Jong&Out
is een plek waar homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transseksuelen (hlbt’s) jonger dan 18 terecht kunnen voor advies en ontmoetingen met andere hlbt-jongeren. Het platform is opgezet door homobelangenvereniging COC en heeft elf afdelingen in verschillende steden in het land.

Kim Prick, coördinator van Jong&Out Utrecht, is geschrokken van de afwijzing: “In mijn omgeving had ik nog nooit meegemaakt dat mijn geaardheid reden was voor discriminatie. Opeens kom je er dan achter dat het toch echt wel bestaat.”

Zaalverhuur
Het kerkgebouw is gevestigd aan de Boothstraat, in het centrum van Utrecht. Op de website van de kerk staat dat de locatie is te huren voor onder andere bruiloften, vergaderingen en bijeenkomsten van groepen. De verhuur wordt beheerd door Zaalverhuur7. Een woordvoerder van dat bedrijf geeft aan los te staan van het besluit van de kerk.

Prick weet nog niet of er iets te doen is tegen het besluit van de EGU te doen. “In artikel 1 van de grondwet staat dat je niet mag discrimineren, maar er is een uitzondering voor kerkgenootschappen. Het is niet duidelijk of die op deze situatie van toepassing is. Hopelijk is dit iets voor de politiek om nog eens goed naar te kijken.”

Inmiddels heeft Jong&Out een locatie gevonden waar ze wél welkom zijn: de U-bar aan de Oudegracht in Utrecht.

Door Carlien Bootsma en Kristiaan Schimmel

9 gedachten over “Utrechtse kerk weigert jonge homo’s

 • 29 oktober, 2013 om 14:35
  Permalink

  Beste Sybrand, hoezo de rol van slachtoffer spelen? De mensen van Jong en Oud worden op deze manier achtergesteld. Op het moment dat daar iets van gezegd wordt, zijn deze mensen volgens jou onsympathiek en zwak. Die redenering snap ik niet.

 • 29 oktober, 2013 om 09:03
  Permalink

  Beste mensen van Jong en Out,
  niet zo gekwetst doen en uitzien naar een andere ruimte. Je hoeft je werkelijk niet te verbazen dat de EGU geen ruimte aan homo’s verhuurt. De Baptistengemeente Siloam in Utrecht doet dat wel, overigens. Prachtige zalen. En ook een kerk, dus vooruit. De slachtofferrol spelen maakt jezelf zwak en onsympathiek.

 • 28 oktober, 2013 om 20:29
  Permalink

  Ik vind de reaktie van de kerk GEWELDIG. De reakties zijn bekrompen. Zij willen doen (tot hun eigen schade en schande) wat zij willen en iedereen dit niet aksepteerd verketteren zij. BAH

 • 14 oktober, 2013 om 19:48
  Permalink

  Niet te geloven dat dit nog mogelijk is in 2013. Voor de vergelijking die de kerk maakt vind ik zeer ongepast.

 • 14 oktober, 2013 om 16:49
  Permalink

  Bizar dat een instantie dit zomaar kan doen. Het is 2013, tijd voor kerken om met de tijd mee te gaan.

 • 13 oktober, 2013 om 20:03
  Permalink

  Weigert die kerk ook te verhuren aan andere geloven zoals het jodendom of moslims?

 • 11 oktober, 2013 om 17:09
  Permalink

  De vergelijking van een breiclubje dat hun zaaltje niet aan een hardrockclub wil verhuren lijkt me passender..

 • 11 oktober, 2013 om 13:22
  Permalink

  Ik vind het ronduit belachelijk. Zeker de vergelijking die gemaakt wordt vanuit de kerk.
  Hopelijk draaien ze nog bij..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.