Klaar met de smartphone samenleving

Bron: birdsandbeez.nl
Bron: birdsandbeez.nl

Met het internet kun je alles opzoeken en met elkaar delen wat je maar wilt. Toch ondervinden mensen ook nadelen aan deze ontwikkeling. Het altijd maar op de hoogte zijn, heeft ook zijn keerzijde. 

 


Het filmpje ‘I Forgot My Phone’ laat precies zien waarom de titel van dit blog ‘Klaar met de smartphone samenleving is’.

In het item Een jaar offline heeft  u kunnen zien dat Bram van Montfoort een jaar lang offline is gegaan om te ervaren hoe het is zonder internet en mobiele telefoon.

Er zijn ook andere mensen die Bram van Montfoort voor zijn gegaan om een periode zonder internet te leven. Zo is in 2010 een Duitse journalist ook een offline-experiment aangegaan. Hij is een half jaar offline gegaan en heeft hierover het boek Ohne Netz – Alex Rühle geschreven. Ook heeft er in 2011 een Australische vrouw zes maanden lang samen met haar gezin zonder technologie in huis geleefd. Het boek wat zij over haar ervaringen heeft geschreven heet The Winter Of Our Disconnect – Susan Maushart.

Een blog waarin het thema ‘offline gaan’ veel wordt besproken is Living Unplugged Together. Op dit blog wordt  aandacht besteed aan de mensen die echte levensgenieters zijn en een kritische houding tegenover de digitale ontwikkelingen hebben. De makers van het blog verwachten dat er in de toekomst steeds meer mensen offline zullen gaan en het ‘unplugged zijn’ opnieuw gaan ontdekken.

Aan de hand van dit lijstje kunt u bij uzelf ontdekken of u smartphone verslaafd bent.
Volgens Gezondheid & Co bent u verslaafd aan uw telefoon als u zich kunt herkennen in de volgende stellingen:

 • Wie geen controle meer heeft en steeds opnieuw wil checken of er nieuwe mail, whatsapp, updates bij Facebook en Twitter zijn.
 • Wie in zijn ’gewone’ leven bezig is met plannen wat hij straks online gaat doen: een foto uploaden of een grappige tweet posten.
 • Wie jokt over zijn gedrag of de tijd die hij besteedt aan sociale media en mail afrondt naar beneden tegenover partner of huisgenoten.
 • Wie slaapproblemen krijgt.
 • Wie geen zin meer heeft om af te spreken met vrienden of om te sporten of te werken of om naar school te gaan.
 • Wie in paniek raakt als hij zijn mobiele telefoon is vergeten.
 • Het is een glijdende schaal, stelt gedragstherapeut Debbie Been. “Het is pas echt een verslaving als je gewone leven eronder gaat lijden.”
  Op de website kunt u ook tips vinden om van uw verslaving af te komen.

In het item Een jaar offline komen Linda Duits (sociaal wetenschapper jongeren en media) en Daan van Leeuwen (verslavingsdeskundige) tijdens de discussie of het asociaal is om onbereikbaar te zijn aan het woord. In het volgende interview geven zij tips om van een smartphone/online verslaving af te komen. Het interview begint met Daan van Leeuwen, die uitlegt wat een verslaving precies inhoudt en waar hij Bram van Montfoort tijdens zijn experiment mee heeft geholpen.

http://youtu.be/GDhU3AS2_Ro

4 gedachten over “Klaar met de smartphone samenleving

 • 21 oktober, 2013 om 22:03
  Permalink

  Ik heb zelf geen mobiel en vind deze maatschappij ronduit zielig,…….ik bedoel de maatschappij is nog nooit zo veilig geweest en toch zijn er bijzonder veel mensen die niet zonder mobiel over straat durven te lopen. Te bang omdat er iets kan gebeuren ik vind dit ronduit aanstellerij ik kan zelfs oma`s wie zonder mobiel over straat sjokken. Laast zat ik nog tussen een paar figuren in… die tegen elkaar opschepten over hoe lang ze hun mobiel wel niet durfden uit te zetten. Ik luisterde mee en hoorde iemand zeggen dat hij dat wel 4uur durfde. Ze reageerden allemaal verbaasd en preesden hem, ik zij niks en stak uit pure wanhoop een joint aan…………………………….amen.

 • 14 oktober, 2013 om 10:30
  Permalink

  Wow, zo zie je maar in het eerste filmpje zoveel ben je inderdaad bezig met je mobiel; zelfs tijdens een etentje, in bed of op een verjaardag. Beangstigend .

 • 10 oktober, 2013 om 19:31
  Permalink

  Gecheckt! Ik ben niet verslaafd, maar toch lijkt het me heerlijk om niet de hele tijd het gevoel te hebben dat je op je smartphone moet kijken omdat je simpelweg offline bent. Ik denk wel echt dat het een verslaving is namelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.