Koemunniceren

Foto: accumulator.be
Foto: accumulator.be

Wat krijg je als je een kudde gestreste managers mixt met een kudde bontgekleurde koeien? Een hele hoop rust, zo bleek enkele jaren geleden. Raw food, biologisch eten, verse muntthee: het is hip. Natuur is hip, gezond is hip. En dus is ook koeknuffelen hip. Ziet je het voor je? Je wandelt, compleet in overall en kaplaarzen, een weiland in. Daar ligt Hendrika 493 in vol ornaat. Het enige wat jij hoeft te doen, is voorzichtig met haar kennis maken en je tegen haar aan parkeren. Na een uur of drie komt de boerin des huizes je weer uit haar achtertuin plukken, en als het goed is, voel jij je als herboren. Klinkt goed, he?

 

Het mens
Naast gestreste mensen, kunnen ook mensen met een burn-out, adhd, angststoornissen of slaapproblemen baat hebben bij het knuffelen van een koe.Maar pas op: stap nou niet gelijk op uw fiets en rij naar de eerste de beste boerderij om daar in het weiland achter een koe aan te hobbelen. Door heel Nederland worden er verschillende workshops georganiseerd, waar het koeknuffelen u stap voor stap wordt uitgelegd. Bovendien zijn deze dames gewend aan moeilijke mensen om hun heen. Aan ervaring geen gebrek dus, en dat is wel zo prettig als je te maken hebt met beesten van ruim 700 kilo.

Op dit moment loopt er zo’n 14% van de Nederlandse werknemers rond met een burn-out. Het gemiddelde verzuim is 189 dagen, genoeg tijd dus om het koeknuffelen op z’n minst één keertje uit te proberen! En als het bevalt, kunt u misschien wel een 10-rittenkaart krijgen bij de plaatselijke boer.

Koeknuffelen is niet eng, en heel gemakkelijk. Vandaar dat het voor iedereen geschikt is. Een hoop boerderijen organiseren workshops ‘koeknuffelen’. Deelnemende boeren ervaren dat de eerste overwinning tijdens deze workshop, het benaderen van het dier is. Dat blijkt in de meeste gevallen een stuk groter dan de deelnemers hadden verwacht. Tijdens de workshop, die wordt gegeven in de buitenlucht en op het platteland, is het de bedoeling dat je je tegen zo’n honderdtonner aanvlijt en je overgeeft aan wat je voelt. De lichaamstemperatuur van een koe is ongeveer 30 graden Celsius en dus heerlijk warm. Deelnemers geven vaak aan dat ze het idee hebben echt contact te maken met het dier. Ze ontspannen en hun creativiteit wordt gestimuleerd.

Bron: argrarischcultuurgoed.nl

De koe
Maar heeft zo’n koe hier nou aan? Volgens boeren hebben koeien ook baat bij het knuffelen. Ze geven zelf aan of ze geknuffeld willen worden of niet. Boeren die hun koeien goed kennen, kunnen aan de lichaamstaal van het dier zien of ze zin hebben in contact, of niet. Koeien die het gezellig vinden om geknuffeld te worden, schijnen zelf ook te ontstreden en makkelijker meelt te geven.

 

6 gedachten over “Koemunniceren

 • 28 november, 2013 om 23:28
  Permalink

  Ik snap dat de koe er uit ziet als een soort grote hond, erg knuffelbaar.

 • 5 november, 2013 om 22:46
  Permalink

  Wat vindt de koe er zelf van?

 • 30 oktober, 2013 om 12:45
  Permalink

  Ahh man dit wil ik ook wel! Ik hou van knuffelen!

 • 30 oktober, 2013 om 09:32
  Permalink

  T’is maar waar je van houdt. Tegen een koe aan liggen..

 • 29 oktober, 2013 om 16:58
  Permalink

  Lijkt me niet de oplossing voor het schrikbarend aantal burnouts dat er maar bij blijft komen. Maar kan vast geen kwaad, dat koeknuffelen. Hebben we ook weer eens aandacht voor de diertjes.

 • 29 oktober, 2013 om 14:43
  Permalink

  Is weer eens wat anders dan een bezoek aan de psychiater. En nog gratis ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.