Kraakbeenimplantaten printen met een 3D-bioprinter

maxresdefaultEen door een 3D-printer geprinte, nieuwe en op maat gemaakte kraakbeenimplantaten. Het klinkt wat voorbarig, maar de medische wereld is druk bezig met het realiseren van dit idee.

Met een 3D-printer, het boegbeeld van de huidige technische revolutie, is alles maakbaar. Jos Malda, universitair hoofdocent en werkzaam bij het UMC Utrecht (afdeling Orthopedie) en bij Universiteit Utrecht (Faculteit Diergeneeskunde), onderzoekt hoe je materialen kunt printen waarin cellen kunnen overleven met als einddoel het printen van kraakbeenimplantaten. De Europese Unie heeft Malda onlangs een grote subsidie van 9,75 miljoen euro gegeven voor zijn onderzoek. Inmiddels is hij erin geslaagd om met hydrogels, waarin cellen kunnen overleven, ingewikkelde driedimensionale structuren te bouwen.

‘’Driedimensionaal printen wordt steeds vaker toegepast om prototypes of elektronica te maken. Vanwege het gebruik van hoge temperaturen of oplosmiddelen is het lastig om levende cellen te printen. Wij ontwerpen nu slimme printbare materialen die de cellen geen schade toebrengen en het verdere herstel van het weefsel ondersteunen’’, aldus Malda.

Bron: UMC Utrecht
Bron: UMC Utrecht

Op de bovenstaande foto’s zie je een voorbeeld van een driedimensionale structuur. A is het computermodel en C het geprinte buisje.

Malda vertelt aan DUB, Het Digitaal Universiteitsblad van UMC Utrecht, dat ze voornamelijk bezig zijn met regeneratieve geneeskunde en dan vooral met betrekking tot gewrichtsschade. Oftewel defecten aan het bot of kraakbeen in een gewricht. Het is de bedoeling dat door middel van het onderzoek dat vijf jaar duurt, kraakbeenimplantaten kunnen worden geprint met behulp van een 3D-bioprinter.

Voor het printen van materialen voor medische doeleinden is een 3D-bioprinter nodig. Zo’n printer werkt als volgt.

Voorlopig is er nog heel wat onderzoek nodig om veelvuldig organen te printen met een 3D-printer maar de eerste stappen zijn gezet.

2 gedachten over “Kraakbeenimplantaten printen met een 3D-bioprinter

  • 18 oktober, 2013 om 09:32
    Permalink

    Super interessant! Kan je er ook kleding mee printen? 😉

  • 17 oktober, 2013 om 16:18
    Permalink

    Dat ziet er echt super gaaf uit, maar wanneer krijg ik die 3D printer zelf in huis? Dat gaat nog jaren duren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.