Lolita: ‘meer’ dan alleen kleding

LolitaWE 281

 Lolita. Een Japanse kledingstijl die langzaam ook Europa binnen dringt. Poppenkleren, strikjes,  plateauschoentjes en roze bonnet. De stijl is vrouwelijk, popperig en vaak anders dan ‘normaal’.

Maar Lolita is meer dan alleen kleding. Achter de kleding zit vaak ook een reden en een persoon. In Japan werd de kledingstijl jaren lang als afzet tegen de forceerde maatschappij gedragen. Op jonge leeftijd kregen Japaners al volwassen verantwoordelijkheden. Door popperige kleding te dragen voelden zij zich weer jong. Willemijn (anoniem) draagt Lolita-fashion om andere redenen.

”Ik voel me zelfverzekerd als ik in Lolita loop,” vertelt ze me. Ze is jaren lang gepest door klasgenootjes op de middelbare school. Doordat ze eerder in de pubertijd kwam dan haar leeftijdgenootjes, begonnen haar vormen te veranderen. ”Hierdoor voelde ik mij heel lang erg lelijk en voelde ik me ongelukkig.” Deze gevoelens veranderde toen ze haar eerste echt Lolita-jurkje aantrok. ”Ik vond mezelf weer mooi. Niet omdat de jurk mij mooi maakte, maar omdat ik me weer zelfverzekerd voelde.” voegt ze er aan toe.

www.kpbs.org
www.kpbs.org

Haar eerste Lolita-jurken waren handgemaakt en kocht ze via het internet. ”Ik koos der tijd voor een donkere gothic Lolita stijl, omdat dat toen mijn smaak was. Nu durf ik ook voor de zachtere kleuren te kiezen.” Ze draagt de kleding niet altijd in het dagelijks leven. ”Als ik thuis er zin in heb, draag ik vaak Lolita. Maar meestal draag ik het op speciale gelegenheden als feestjes, verjaardagen en evenementen.”

Deze evenementen worden speciaal voor Lolita’s georganiseerd. Onlangs was er een Lolita Kawaii weekend in Tivoli, Utrecht. Hier konden mensen gehuld in schattige poppen kleding met elkaar dansen, praten en plezier hebben.

Zulke evenementen zijn fijn voor Lolita’s, aangezien ze dan geheel geaccepteerd worden. In het dagelijks leven moeten veel mensen aan de stijl wennen, zo merkt ook Willemijn dat. ”Ik word op straat wel vaak aangestaard. Toch krijg ik dan ook veel positieve reacties. Kinderen noemen mij bijvoorbeeld vaak een prinses.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.