Op zoek naar dat ene voetbalplaatje

Bron: Flickr
Bron: Flickr

Honderden voetbalboeken en ontelbaar veel voetbalplaatjes, de voetbalruilbeurzen van Sport Media zijn het walhalla voor de voetbalverzamelaar. Een aantal keer per jaar organiseert het bedrijf ruilbeurzen door heel Nederland. Eigenaar Bert Hulleman is grondlegger van het succes.

Hoe is het idee om voetbalbeurzen te organiseren ontstaan?

“Wij merkten dat veel verzamelaars klaagden dat er geen beurs was voor sportliefhebbers. Toen zij wij begonnen met het organiseren van de voetbalruilbeurs. Dat begon in Bodevragen, halverwege de jaren negentig. Die hal bleek al snel te klein, waardoor we op zoek moesten naar een nieuwe locatie. Toen zijn we in Valkenswaard uitgekomen. Maar verzamelaars uit de Randstad en het noorden van het land vonden dat ze te ver moesten reizen, daarom organiseren we ook een beurs in Houten.”

Waaruit bestaat zo’n beurs?

“Voornamelijk uit verzamelaars die op zoek zijn naar voetbalplaatjes en boeken. Slechts een klein gedeelte van de bezoekers is geinteresseerd in het wielrennen, maar om die mensen ook van dienst te zijn organiseren we een beurs waar ook een gedeelte wielrennen is.”

Wie komen er naar de sportbeurs?

“Er zijn ongeveer zo’n veertig standhouders. Het verschilt uiteraard per beurs, maar er komen ook nog eens zo’n 150 bezoekers naar de beurs. Dat zijn liefhebbers uit heel Europa. Zo is er bijvoorbeeld een Engelse standhouder en zijn er een aantal verzamelaars uit Duitsland en België.”

Komen er ook handelaren naar de beurs?

“Je kunt natuurlijk nooit voorkomen dat er bezoekers zijn die geld verdienen aan de plaatjes. Maar het merendeel van de bezoekers zijn echte liefhebbers, die willen graag ruilen en zijn op zoek naar specifieke plaatjes. Dat is ook het verschil tussen onze beurzen en beurzen in bijvoorbeeld de Veemarkthallen en de Jaarbeurs. Bij ons betaal je maar zes euro om een stand te huren, wij verdienen er ook niets aan. Doen die puur uit hobby.”

Verzamelaars kunnen ook plaatjes via Marktplaats kopen. Zijn de beurzen nog wel noodzakelijk?

“Zeker. Veel verzamelaars vinden het niet fijn om via Marktplaats zaken te doen. In een advertentie kan namelijk wel staan dat een plaatje in goede staat is, maar dat weet je nooit zeker. Mensen vinden het toch fijner om het plaatje te zien, voor ze het kopen. Daarnaast is een beurs ook een ideale gelegenheid om mensen te ontmoeten die je kunnen helpen bij je verzameling.”

Hoe gaat het er op een ruilbeurs aan toe?

“Om kwart over negen openen de deuren van de beurs. Dat is bewust om die tijd, omdat we iedereen uit heel het land de gelegenheid willen geven om op tijd er te zijn. Als we namelijk nog eerder beginnen kunnen de bezoekers die met het openbaar vervoer komen, niet op tijd zijn. Zij lopen dan wellicht de plaatjes mis waar ze naar op zoek zijn. Wel is het zo dat de standhouders onderling wel al zaken doen voor de deuren open gaan. Dat kunnen bezoekers niet eerlijk vinden, maar daar is niets aan te doen. Dan moeten ze zorgen dat ze zelf ook iets aan te bieden hebben en een tafel huren.”

Benieuwd naar een portret van voetbalplaatjesverzamelaar Pierre Busnel uit Houten? Kijk dan naar de aflevering van CampusTalk!

2 gedachten over “Op zoek naar dat ene voetbalplaatje

 • 10 augustus, 2017 om 16:18
  Permalink

  Beste heer, mevrouw,

  Ik heb een set ongebruikt voetbalplaatjes van oranjehelden EK 2008.
  Deze zijn niet uitgepakt en in perfecte nieuwstaat, zie foto,s. U zou
  met enorm uit de brand helpen als u deze prachtige set wilt kopen of
  dat u iemand kent die het wil hebben.

  Graag zie ik uw reactie. Ik ben bereikbaar op nummer 06 275 11 460

  Dank u alvast voor de moeite.

  Mvrgr,
  Goran

 • 17 oktober, 2013 om 16:23
  Permalink

  Echt een gekkenhuis daar op de beurs! Ik ben een keer geweest. Dat was super. Had ik in een keer m´n album vol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.