Overconsumptie: stilstaan bij het dier op dierendag

1376509880

Als je de Nederlandse veestapel verdeelt over de inwoners, dan zou elke inwoner bijna een eigen varken hebben en vijf kippen; per vier personen zouden we een koe bezitten. Vandaag 4 oktober (dierendag) denken we aan de dieren.

Hierboven zag u die film La surconsommation. Een korte film waarin de wereld van massaproductie en overconsumptie op een prachtige doch shockerende wijze aan de kaak wordt gesteld. Dat is onze samenleving, een consumptiemaatschappij. De wereld waarin economische belangen een grotere rol spelen en boven dierenwelzijn en een beter milieu worden geplaatst. Vlees eten bevordert namelijk meer dan autorijden het broeikaseffect: terwijl transport verantwoordelijk is voor 13% van alle klimaatgassen, wordt landbouw voor 18% aangeslagen. In Nederland eten we jaarlijks zo’n 40 kilo vlees per persoon (rund, varken en kip samen). Dit is ruim twee maal zo veel als vijftig jaar geleden. Behalve het opeten van het vlees exporteren we ook ruim driekwart van het geproduceerde vlees.

Door veehouderij komen verschillende gassen vrij die bijdragen aan het broeikaseffect en de klimaatverandering.
De Gezondheids- en welzijnswet voor dieren stelt dat een dier zich zo moet voelen, dat het zich niet abnormaal gedraagt. Deze wet geldt voor zowel landbouw- als hobbydieren, onze huisdieren dus. Wegens deze wet worden stallen steeds beter aangepast aan de dieren. De meningen zijn nog verdeeld over ‘de juiste’ omstandigheden voor het houden van dieren. Dierenbelangenorganisaties geven aan dat het beter kan. Van het krachtvoer dat dieren krijgen, groeien ze bijvoorbeeld sneller; daardoor kunnen vleeskuikens letterlijk doodgroeien. Een groter leefoppervlak voor dieren in de intensieve veehouderij, strooisel en daglicht in de stal en minder pijnlijke ingrepen zijn belangrijke punten op dit gebied. Zie voor een overzicht van dierenwelzijns- en milieukeurmerken Keurmerk vlees, zuivel en vis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.