Parttime huisdier voor dementerende

72238_315559401887923_1650161638_n

Stichting OOPOEH zorgt ervoor dat oudere mensen zich minder eenzaam voelen door op een huisdier van iemand anders te passen. Dit verkleint de eenzaamheid en houdt de ouderen actief. Maar ook bij mensen met dementie heeft de zorg voor een dier een positief effect.

Dementerende in verpleeghuizen hebben veel steun aan een bezoekje van een huisdier. De aanwezigheid van een kat, hond of konijn leidt ze even af van hun ziekte. Vooral honden hebben invloed op dementerende mensen. Als ze namelijk regelmatig met een hond activiteiten ondernemen wordt hun fysieke en mentale gezondheid verbetert. Dit blijkt uit onderzoek van The University of Maryland in de Verenigde Staten.

De onderzochte ouderen leven in een zorginstelling en waren twee keer per week gedurende 60 tot 90 minuten met een hond in de weer. Dit variërende van wandelen tot eten geven en spelen. Het project was na drie maanden afgerond en had als resultaat dat de ouderen minder depressief waren en meer deden aan lichaamsbeweging.

Maike de Bont van Stichting ZorgDier  gaat wekelijks met haar katten op bezoek bij jong dementerende mensen. Haar drijfveer is om de liefde voor haar dieren te delen met de kwetsbare mensen in de samenleving. Haar katten neemt ze mee naar dementerende in zorginstellingen waar het hebben van een huisdier niet is toegestaan.

 

4 gedachten over “Parttime huisdier voor dementerende

 • 15 oktober, 2013 om 21:30
  Permalink

  Wat ontzettend lief. En zeker goed georganiseerd, zo zijn alle betrokken partijen blij.

 • 14 oktober, 2013 om 15:03
  Permalink

  Helemaal mee eens! Ik geloof zeker dat zo’n dier die ouderen heel veel plezier doet. En misschien zouden ze zelf ook wel een hond willen, maar dat kan en mag natuurlijk niet altijd. Dit is nou een bericht waar je blij van wordt.

 • 13 oktober, 2013 om 13:39
  Permalink

  Ik ben het helemaal met je eens Dominique. Als ze dit nou in meerdere zorginstelling gaan doen, zou dat voor dieren en ouderen heel fijn zijn. Maar waarom zouden ze dit ook niet doen in zorginstellingen en verpleeghuizen e.d. overal. Dus niet alleen voor dementerende ouderen. Veel ouderen in zo’n tehuis zijn vaak wat eenzaam en het gezelschap van een hond of kat kunnen ze allemaal wel gebruiken denk ik.

 • 12 oktober, 2013 om 18:59
  Permalink

  Dit is inderdaad een win-win-win situatie! Naast dat de OOPOEH zich minder eenzaam voelt, wordt er echt met liefde voor het dier gezorgd en kan het baasje zonder zorgen een dag iets anders doen. Interessant dat honden ervoor kunnen zorgen dat de fysieke en mentale gezondheid van ouderen verbetert. Het zou goed zijn als ze dit in alle zorginstellingen bij dementerende ouderen gaan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.