Pas op voor babbeltrucs!

Stel je voor. De bel gaat. Twee tienermeisjes staan voor je deur en vertellen dat ze de weg kwijt zijn. Ongelukkig genoeg zijn ook hun beide mobieltjes leeg. Of ze even gebruik mogen maken van uw telefoon. Je wilt ze helpen, dus je laat de meisjes binnen. Als ze weer vertrokken zijn, blijkt je portemonnee te zijn verdwenen.

 

Een dergelijk verhaal is een typisch voorbeeld van een babbeltruc.Ieder jaar is het weer raak: ongure types verzinnen valse verhalen om geld afhandig te maken. Met name ouderen worden de dupe. Jaarlijks worden er maar liefst 125.000 pogingen gedaan om 60 plussers aan de deur op te lichten. In maar liefst 1 op de 5 gevallen lukt dit.

Er bestaan verschillende soorten babbeltrucs. Het vaakst worden onschuldige mensen opgelicht aan de deur. Daarnaast kunnen dieven u aanspreken op straat, of u opbellen, mailen of brieven sturen.

De afgelopen weken was het verspreid over heel Nederland raak. In Voorburg werd de portemonnee van een 81-jarige man gestolen nadat aan hem was gevraagd of hij een euro kon wisselen.
De landelijke politie waarschuwt voor een nieuwe babbeltruc: Onbekenden bellen aan en zeggen dat er sprake is van een gaslek. Ze bevelen de bewoners het pand te verlaten en stelen op deze manier spullen uit de woning. In Apeldoorn, Leiden en in Voorschoten is er op deze manier geprobeerd binnen te komen bij ouderen. In Voorschoten leidde dit tot de ontvreemding van waardevolle sieraden.

U ziet het: babbeltrucs zijn er in vele varianten. Oplichters zijn creatief en doen zich voor als schilders, dakdekkers, verdwaalde personen, verpleegsters of politiemannen.
Wees dus alert!

Benieuwd wat u kunt doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een babbeltruc? Lees onderstaande tips eens door.

1. Doe nooit de deur zomaar open, zeker niet als u het niet vertrouwt
2. Kijk eerst door het raam of vraag aan de andere kant van de deur wie er is
3. Monteer een kettinkje en een deurspion
4. Doe de deur niet open als u het niet vertrouwt. Zeg in zo’n geval desnoods dat er eerst een telefonische afspraak gemaakt moet worden en dat er dan een vriend of familielid bij moet zijn
5. Geef nooit uw bankpas of pincode af. Bankmedewerkers komen nooit aan de deur en vragen al helemaal niet naar uw pincode
6. Laat mensen geen gebruik maken van uw telefoon of toilet
7. Betaal geen (porto) kosten voor pakjes die u niet heeft besteld

Meer tips vindt u hier.

Vertrouwt u een situatie niet? Bel direct de politie (0900 8844).

 

De Utrechtse wijk Overvecht vraagt ieder jaar aandacht voor babbeltrucs.

4 gedachten over “Pas op voor babbeltrucs!

 • 6 maart, 2014 om 22:43
  Permalink

  In mijn ogen zijn oplichters die babbeltrucs gebruiken om zichzelf zo te verrijken, en zeker tegen ouderen, gewoon vreselijke lafaards! Hebben ze soms ook het lef om flink uit de kluiten gewassen bodybuilders met babbeltrucs beet te gaan nemen? Zo is het me al opgevallen dat in de maatschappij van Donald Duck, Duckstad, vrijwel iedereen elkaar bedriegt en oplicht, of men daar nou jong of oud is. Alleen hebben veel van deze bedriegers (Donald en zijn familie en vrienden doen daar evengoed aan) soms zoveel succes in hun bedrog dat ze er trots en overmoedig van worden en daarna zichzelf opzettelijk gaan verraden. Helaas wel met als enige resultaat dat ze door hun woedende slachtoffers met stenen worden bekogeld of met zware knuppels achterna worden gezeten!
  Nou heb ik ooit een Tina uit 1981 gelezen met als titel ‘De zwarte prinses’ dat zich afspeelde in 1880, waarin bedrog en babbeltrucs wel zeer extreme vormen kunnen aannemen! De vader van de meisjes Hanneke en Gerdien Hendrik, een zeekapitein, was toen ook opgelicht door een “vriend” waarna hij bij zijn zwager moest gaan werken om zo zijn schulden te kunnen terugbetalen. Deze kerel, Jacob Hovinga, die de eigenaar was van het schip, ‘De zwarte prinses’, bleek helaas een hebzuchtige en wrede tiran te zijn, een pseudo-kapitalist en hij behandelde zijn nichtjes, samen met zijn even luie, klaploperige en valse familieleden, als halve Assepoesters! Later bleek dat Hovinga een levensgevaarlijke bedrieger en moordenaar te wezen die illegaal gokte en het schip liet kelderen om hierna zo vele duizenden guldens aan verzekeringsgeld te kunnen innen! Hij probeerde toen nog om Hanneke en Gerdien, die hij toen niet meer kon onderdrukken, uit te schakelen maar Jacob Hovinga werd samen met zijn handlangers door de politie gearresteerd en ze vlogen (hopelijk gevolgd door zijn arrogante kreng van een vrouw, Beatrice, en zijn krengen van meiden, Victoria en Lucia) meteen de bak in! Hun “babbeltrucs” tegenover de vrienden van kapitein Hendriks waren hiermee hun eigen ondergang geworden en dat had het tuig terecht verdiend ook!

 • 30 oktober, 2013 om 09:31
  Permalink

  Die mensen pakken ook altijd de oudjes. Zielig!

 • 17 oktober, 2013 om 10:07
  Permalink

  Goede tips, ik heb zelf alleen meer last van deur tot deur verkopers.

 • 16 oktober, 2013 om 21:51
  Permalink

  Door dit soort acties vertrouw je niemand meer. De wereld zal steeds minder behulpzaam zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.