Repair Café: hoe het begon

 

Repair 2
Foto’s: Repair Café Utrecht

Als je radio stuk is of er een gat in je trui zit, gooi je het negen van de tien keer weg. Logisch. Repareren is vaak duurder dan iets nieuws kopen. Met de komst van het Repair Café hoeft dat niet meer.

Een Repair Café is een bijeenkomst waar mensen met hun kapotte spullen heen kunnen komen om ze te laten maken door vrijwillige reparateurs. Vaak vindt het plaats in buurthuizen of scholen. Het kost niets en is nog gezellig ook. De bedoeling is om samen met de reparateur jouw discman of broek te repareren, zodat je met elkaar in contact komt. Op deze manier hoopt het Repair Café de afvalberg te verkleinen, de kennis over reparties te behouden en te zorgen voor meer sociale cohesie in de buurt.

http://youtu.be/YtNAvXYJPrk

Het Repair Café werd vier jaar geleden geboren in Amsterdam-West. Oprichtster Martine Postma was altijd al met duurzaamheid bezig en organiseerde op 18 oktober 2009 in het Fijnhout Theater het allereerste Repair Café. Met succes. Bezoekers waren enthousiast en wilden ook zo’n bijeenkomst bij hen in de buurt.

Repair 3

Daarom werd een jaar later Stichting Repair Café opgericht, deze stichting maakt het mogelijk om zelf een café in jouw gemeente te starten.

Inmiddels zijn er zo’n 150 Repair Cafés in Nederland, de een wekelijks, de ander maandelijks. Maar het blijft niet bij ons kikkerlandje. Tegenwoordig hebben zelfs Londen, Parijs, de Verenigde Staten en zelfs Australië een Repair Café. De wereldstad Utrecht heeft ook twee repareer cafés. In het Oudwijkse Buurthuis werd in 2011 een Repair Café opgericht en sinds kort is er in Transwijk ook een te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.