Seksspeeltjes: Van medicijn tot gemeenschapsgoed

Bron: BodyJoy Nederland
Bron: BodyJoy Nederland

 

Crisis of geen crisis, de erotische lifestylebeurs Kamasutra draait op volle toeren.Volgens onderzoek van de beurs heeft zo’n 82% van de Nederlandse bevolking tegenwoordig een seksspeeltje in zijn of haar slaapkamer verborgen. En dat is niet iets van de laatste jaren, als we de geschiedenis van het bekendste seksspeeltje mogen geloven…

’s Werelds oudst bekende dildo is een 20 cm lange, stenen voorwerp. Het geval werd gevonden in Duitsland en is vermoedelijk zo’n 30.000 jaar oud. Maar niet alleen Duisters bleken er wat van te kunnen: ook de Fransen schenen in die tijd al dildo’s te gebruiken.

De volgende gevonden dildo’s dateren uit 4000 jaar voor Christus, een behoorlijke tijd later. In deze tijd werden er in Pakistan en Egypte voorwerpen aangetroffen die wat weg hadden van de dildo’s van nu. Op schilderingen die gevonden werden in het oude Egypte stonden dansende vrouwen afgebeeld die grote fallussen in erectie droegen. Dit gebeurde vermoedelijk voor de God Osiris.

De oude Grieken schreven het eerst over de dildo, die ze ‘olisbas’ noemde. Deze dildo was bij zowel mannen als vrouwen populair. De Grieken maakten dildo’s van steen, leer of hout en gebruikten olijfolie als glijmiddel. De Griekse vrouwen die lange tijd hun mannen moesten missen, kregen een dildo om Hysteria te voorkomen dan wel te genezen. Hysteria kon namelijk worden veroorzaakt door gebrek aan sperma. Artsen in die tijd bedachten allerlei methoden om deze ‘hysterische vrouwen’ tot bedaren te brengen. Waterstralen, massages, van alles. Tot in 1869 de eerste vibrator het levenslicht zag. Dit grote, zware en op stoom aangedreven apparaat was ontwikkeld door de Amerikaanse arts G. Taylor en was in het leven geroepen vanuit puur medisch oogpunt.

Bron: Library of Congress
Bron: Library of Congress

Pas rond 1900 was de vibrator, die de dildo inmiddels qua populariteit had ingehaald, pas klaar voor thuisgebruik. De vibrator staat overigens op een trotse 5e plaats als het gaat om elektrische huishoudelijke apparaten die het huis binnen kwamen. De broodrooster en de naaimachine gaan de vibrator nog voor, maar de stofzuiger en de strijkbout, niet.

Met de komst van de pornoindustrie kwam er een taboesfeer rondom de vibrator. Inmiddels is het apparaat verkrijgbaar in allerlei uitvoeringen. Van mega neppenissen tot knalblauwe speeltjes, er is voor ieder wat wils.

 

Benieuwd naar de populairste seksspeeltjes allertijden? Bekijk ze hier.

 

Eén gedachte over “Seksspeeltjes: Van medicijn tot gemeenschapsgoed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.