Skaeve Huse Utrecht: in gesprek met de coördinator

skaeve-huseEen project met een valse start. Probeer dat nog maar eens goed van de grond te krijgen. Willem Smid, coördinator van het project Skaeve Huse in Utrecht, weet hoe moeilijk dat is. “Er zijn veel dingen mis gegaan op de locatie Blauwe Vogelweg. De communicatie met omwonenden en de school was slecht. En erger nog: het besluit was al genomen voordat iedereen was ingelicht. Dat doen we deze keer absoluut anders.”

 

De weerstand na het besluit was groot. De directeur van de dichtbij gelegen Mytylschool stond op haar achterste benen. De sportgroep, omwonenden en ouders van leerlingen op  de school zetten alles op alles om het besluit terug te draaien. Niemand wilde de zeven woningen voor gedragsgestoorden naast de deur.  Een risicoanalyse volgde.

Het besluit werd uiteindelijk teruggedraaid om twee redenen. Allereerst omdat het project afhankelijk was van inzet vanuit de school en omwonenden. En zij zagen absoluut niets in het plan. Daarnaast begon de raad te twijfelen. Wethouder Everhardt kon namelijk niet meer hardmaken waarom deze locatie beter was dan de andere locaties die waren onderzocht. Over dat onderzoek was veel tijd heengegaan, verschillende personen hadden andere locaties onderzocht. De zoektocht werd onoverzichtelijk.

Everhardt wilde absoluut niet afzien van het project. Hij zegt zelf juist nog gemotiveerder te zijn om het project uiteindelijk tot een goed einde te brengen. Hij geeft in april 2012 een nieuwe opdracht om te zoeken naar een nieuwe locatie. Deze keer is de wethouder van plan niet weer de fout in te gaan. De zoektocht moet zo transparant mogelijk. Alles wordt in detail op de speciaal voor het project opgezette website. Ook de raad wordt bij iedere stap betrokken. En de bewoners van de onderzochte locatie worden vooraf geïnformeerd. Coördinator Smid: “Doordat alles moest worden besproken en teruggekoppeld kost het project meer tijd.” Smid benadrukt de wenselijkheid van de zeven woningen in Utrecht.

“Het idee is ontstaan rond de jaren negentig. Veel daklozen hingen toen onder Hoog Catharijne, met alle overlast van dien. Rond die tijd is een convenant opgesteld. En het gevolg daarvan zijn de Utrechtse Hostels, de woonvoorziening. Er zijn echter nog twee groepen mensen die we niet goed kwijt kunnen in Utrecht. Dat zijn mensen met een lichte verstandelijke beperking  en de gedragsgestoorden. Voor de laatste groep zijn de Skaeve Huse een uitkomst. Het is als het ware de ontbrekende trede op de woonladder.”

Op de vraag of de zeven woningen dan genoeg zijn om alle ‘gedragsgestoorden’ in Utrecht te huisvesten antwoord Smid positief. “Het aantal wisselt nog al eens in Utrecht. Soms is het dubbele aantal nodig, maar in het algemeen zijn zeven woningen genoeg.”

De Skaeve Huse komen bij de Rode Doos. Het gebied richting Leidsche Rijn. Van de omgeving heeft Smid nog niet veel weerstand gehoord. “Er is natuurlijk ook nog geen wijk daar. En verder viel de weerstand erg mee.” De Wijkraad Leidsche Rijn vond de combinatie met de nog 500 te bouwen studentenwoningen alleen wel apart.” Maar door de studentenwoningen en de zeven Skaeve Huse tegelijk te bouwen hoeft het gebied maar een keer ontsloten te worden. De bekabeling en bijvoorbeeld het omleggen van het weggennet kan allemaal in een keer. Waardoor de kosten gedrukt worden. Dit zag Everhardt wel zitten.

Van belang is dat bij de realisatie, in medio 2015, extra goed wordt gelet op het beheer. Smid: “In het begin moet het absoluut niet mis gaan. Er moet niet alleen op het gedrag van de Skaeve Huse bewoners gelet worden, maar ook op het gedrag van de studenten. De bewoners gedijen het best bij een rustige omgeving, zonder prikkels van buitenaf. Pesterijen van studenten zijn dus funest.” Het gebied rond de rode doos is aangewezen voor woningbouw. Dus de studentenflats en de Skaeve Huse staan in ieder geval nog tien jaar. Smid: “En misschien nog wel langer.”

 

DOOR: MARCO GEIJTENBEEK & CARLIEN BOOTSMA

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.