Snelcursus larpen

Bron: Sevendays.nl
Bron: Sevendays.nl

Hoewel veel mensen vragend hun schouders ophalen als het woord ‘larpen‘ valt, is deze ‘subcultuur’ groot. ‘Hoe groot’?, hoor ik u vragen. Nou, zó groot, dat er elk weekend meerdere bossen in Nederland dienst doen als ‘De wereld van Appllyon‘, ‘Kamp Halfbloed‘ en meer fantasywerelden.

Hoe werkt dat, larpen? 

Voor wie compleet onbekend is met deze hobby: Larpen staat voor Life Action Role Playing. Dit is een rollenspel dat niet op een bord, een computer of een andere spelsysteem wordt gespeeld, maar in ‘real life’. Enkele tientallen tot honderden mensen spelen mee in een spel. Daarin zijn zij personages die zich gedurende het spel ontwikkelen. Deze personages kunnen allerlei wezens zijn uit de fantasywereld, zoals dwergen, elven, De spelers zijn gekleed als hun personage en gebruiken vaak ook wapens, waarmee zij het spel spelen.

Plots
In de larp-wereld bestaan verschillende plots. Bij de ‘hack & slash’ staat vechten centraal. De plot hier van is vaak een oorlog tussen verschillende groeperingen. Daarnaast heb de je ‘intrige’, waarbij overleg plaatsvind tussen spelers onderling. De meeste larp-plots combineren deze twee soorten. Bij veel spellen staan er problemen centraal, die de spelers met elkaar op moeten lossen. Doormiddel van opdrachten, waarvoor spelers vaak moeten samenwerken, komen ze tot een goede oplossing.

Accessoires
Om je personage goed uit de verf te laten komen, dragen larpers speciale kleding. In The Fantasy Shop kun je terecht voor de meest uiteenlopende artikelen. Wat dacht je bijvoorbeeld lederen armbepantsering, een malieënkolder of elfenoren?

Elfenoren
Elfenoren

 

'Cape Deluxe'
‘Cape Deluxe’
Larp vikingwapens
Larp vikingwapens

Evenementen
Wekelijks worden er in Nederland door verschillende verenigingen evenemten georganiseerd. Op de sites van de verschillende larp-verenigingen staat alle informatie en is er de mogelijkheid tot aanmelden. Sommige bijeenkomsten duren een heel weekend (vrijdag tot en met zondag), anderen duren slechts een paar uur.
In de larp-agenda kunnen spelers zien wanneer en waar er evenementen worden georganiseerd.

Larpen in Utrecht
De grootste larp-vereniging van Nederland is gevestigd in Utrecht. Dit is ‘Vortex‘. De evenementen die deze vereniging organiseert trekken doorgaans ruim 500 deelnemers.

Daarnaast vind je ‘Lost & found‘ in de domstad. Deze vereniging organiseert larpevenementen voor zowel kinderen, als tieners en volwassenen. ‘Lost & found’ brengt spelers naar drie verschillende werelden, te weten de Wereld van Gruga, Kamp Halfbloed en De Wilde Jacht.

5 gedachten over “Snelcursus larpen

 • 21 november, 2020 om 10:52
  Permalink

  Geachte ik geef workshops mesverdedigen . Interesse aan uw kant. Mvg Ron

 • 16 oktober, 2013 om 09:57
  Permalink

  Ik snap nooit dat je dan in je rol kunt blijven. Hoe kun je dat?

 • 15 oktober, 2013 om 21:18
  Permalink

  Bijzonder hoeveel tijd en geld de Larpers aan hun hobby besteden!

 • 14 oktober, 2013 om 10:16
  Permalink

  Ik wist niet dat er zovéél van die verenigingen waren omtrent larpen.

 • 13 oktober, 2013 om 19:59
  Permalink

  Wauw zijn er veel van die bijeenkomsten waar ze gaan Larpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.