Sterk is het nieuwe slank

Squaten is een populaire oefening onder vrouwen. Bron: krachttraining.net
Squaten is een populaire oefening onder vrouwen.
Bron: krachttraining.net

‘Strong is the new skinny’ dat was de kop van een onlangs gepubliceerd artikel in de  New York Post. Krachttraining is tegenwoordig hot onder vrouwen. Sportscholen merken dat vrouwen niet meer uren op de loopband staan, maar de gewichten erbij pakken. Ook willen vrouwen sterker en weerbaarder worden, waardoor een groei in interesse is te zien voor zelfverdedigingssporten. Bart Boekhout (37), sportinstructeur van Fit To Fight, vertelt waarom hij denkt dat vrouwen nu kiezen voor slank met spierballen in plaats van simpelweg afvallen.

Instructeur Bart Boekhout. Bron: www.bb-selfdefense.nl.
Instructeur Bart Boekhout.
Bron: www.bb-selfdefense.nl.

Vrouwen lijken de laatste tijd veel meer te doen aan krachttraining en zelfverdedigingssporten. Waaraan merkt u dat als sportinstructeur?

”Ik ben zelf al twintig jaar bezig met het lesgeven in vechtsporten. In die periode heb ik een andere kijk gekregen op het lesgeven hierin. Het agressieve dat hier vaak bij lijkt te horen, wil ik er geestelijk uithalen. Lichamelijk natuurlijk wel. Je ziet dat dit idee bij vrouwen aanslaat. Ik krijg dan ook veel vrouwen in mijn lessen.”

Waarom denkt u dat deze ontwikkeling zich voordoet?

”Helaas merk ik zelf dat er veel vrouwen zijn die vervelende dingen hebben meegemaakt. Die willen zich wapenen en hun zelfvertrouwen weer opkrikken. Ook vrouwen die niks is overkomen, willen liever voorkomen dan genezen.”

Waarom zijn vrouwen dan vroeger vooral bezig geweest met afvallen en lijken ze nu echt sterk en gespierd te willen worden?

”Vrouwen zijn van nature natuurlijk niet erg agressief, maar bezitten zeker wel die krachten in hun lijf. Ze lijken dit meer te gaan beseffen. Het is niet nodig om agressief te zijn, om sterk te zijn en worden en om voor jezelf op te kunnen komen en je te kunnen meten met mannen. Daarnaast merken de dames dat krachttraining en vechtsporten ook goed zijn voor de conditie en het sterker maken van het lijf. Afvallen maakt je alleen slank, niet perse sterk en je ziet dat vrouwen steeds meer de mentaliteit krijgen van: ‘Wat de man kan, dat kan ik ook’ en dat is ook zo. Spieren mogen daarom nu ook bij vrouwen gezien worden. De één wil dit natuurlijk meer dan de ander, maar het is nu ook niet meer raar om tussen de mannen aan de gewichten te trekken. Ze vinden het ook niet meer vervelend om tussen de opgepompte mannen te staan en die mannen, die vinden het tegenwoordig ook normaal en leuk zelfs. Dat gevoel van bekeken worden is daarmee ook uit de wereld geholpen.”

Hoe denkt u dat het komt dat het nu echt een trend aan het worden is?

”Dit heeft echt te maken met mond-tot-mond reclame. Zodra er eentje gaat, dan zegt die tegen haar vriendin hoe gaaf het is en hoe goed ze zich voelt en daardoor volgt de rest. En tijden veranderen gewoon. Vrouwen krijgen hogere functies in het bedrijfsleven en worden op die manier ook sterker. Ze streven hogere en sterkere posities na en doen dit nu ook in de sportschool en dus op fysiek gebied. Natuurlijk wordt krachttraining en dergelijke voor vrouwen steeds meer gepromoot door onder meer sportscholen, maar in deze tijd willen vrouwen zichzelf ook kunnen beschermen.”

Op welke manier kan je vrouwen (die nog niet zijn overtuigd) duidelijk maken dat ze er niet uit gaan zien als een man en dat krachttraining nuttig is voor ieder lijf?

Bron: www.dancyfood.nl.
Bron: www.dancyfood.nl.

”Dit is voor een bepaalde groep nog lastig, maar ze moeten beseffen dat als ze een individueel schema laten maken door instructeurs en duidelijk maken welke doelen zij persoonlijk hebben, dat dit goedkomt. Een gespierd uiterlijk kan als dat gewenst is, maar het hoeft niet. Hier kan je je training gewoon op aanpassen. Krachttraining is een goed middel om af te vallen, niet perse om als Johnny Bravo door het leven te gaan. Een fitness figuur is slank en sterk, maar kan zo gespierd als je zelf wilt. En iedereen moet onthouden: met stilzitten bereikt niemand grootse dingen.”

 

Hieronder een filmpje dat een impressie geeft van Bart zijn lessen voor vrouwen: een combinatie van krachttraining en zelfverdediging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.