Utrecht: de stad vol fietsers

fietsblogUtrecht staat vol met fietsen, dat zal voor niemand een verrassing zijn. Maar naast alle overvolle fietsstallingen, puilen ook de fietspaden uit met de tweewielers. ‘Fietsfiles’ zijn inmiddels dan ook een bekend verschijnsel. Toch wil de gemeente van Utrecht een echte fietsstad maken.

Maar hoe doe je dat? Utrecht ligt momenteel behoorlijk op de schop, iets wat ook niet echt uitnodigt om de fiets te pakken. Bijna iedere week wordt de Utrechtse fietser langs een andere route naar de binnenstad gestuurd, bochten worden steeds scherper en situaties steeds onduidelijker. Erik Suik, persvoorlichter van de gemeente, geeft aan te begrijpen dat er momenteel veel van fietsers wordt gevraagd. “Toch is het belangrijk dat fietsers ook zelf goed opletten, dan proberen wij de situatie ook zo dragelijk mogelijk te houden”, zegt hij. En dat dragelijk maken, gebeurt volgens Suik vooral door lang groen licht voor goede doorstroming en aanleggen van extra ‘rood asfalt’ voor de hoofdfietsroutes.

En zo’n fietsstad, wat is dat eigenlijk? Op de site van ‘Utrecht Fietsstad’, in het beheer van de gemeente, is een soort campagne om meer mensen erop uit te sturen op hun fiets. Zo schijn je 10% sneller op je bestemming te zijn als je met de fiets gaat in plaats van de auto. En geef toe, dat klinkt niet gek. Om de site nog wat aantrekkelijker te maken voor het publiek, kun je er fietsen winnen. Uiteraard mag ook de achtergrondinformatie niet ontbreken, dus is er een keurig stuk getypt over het idee achter de fietsstad. Het blijkt dat de gemeente gebruik heeft gemaakt van een driejarig onderzoek, SEGMENT genaamd. Kort gezegd blijkt uit dit onderzoek of mensen ├â┬╝berhaupt belang hebben bij ‘energie-efficiente mogelijkheden van vervoer’ en of de gemeente mensen kan ‘helpen bij het maken van die keuze’.

Heb je helemaal geen belang bij dat onderzoek, dan kun je ook nog op de site terecht voor de dichtstbijzijnde fietsenstalling (gratis) en kun je een leuke fietsroute uitstippelen (als die niet al omgelegd is).

Bron: youtube

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.