Utrecht op zijn mooist

campuscam_12De foto’s uit de fotoserie Donnker Utrecht van Merijn van der Vliet zijn niet bewerkt. Geloof je het niet? Dan heb je zeker nooit van het blauwe kwartiertje gehoord.

Het blauwe kwartiertje, afgeleid van het door de Fransen genoemde l’Heure Bleue, is een natuurverschijnsel dat zich iedere dag voordoet. Maar wie niet goed oplet, mist de intens blauwe lucht al snel.

Een kwartier na zonsopkomst en voor zonsondergang kleurt de lucht steeds blauwer. Dit is het moment dat fotograaf Merijn vast legt in zijn serie Donker Utrecht. “De balans tussen de lucht en de verlichting van gebouwen is heel bijzonder. Dat vluchtige moment wil ik graag vastleggen.”

Veel tijd heeft Merijn niet voor het maken van zijn foto’s. “Dat echte donkere blauw is er maar zo’n twee minuten. Vaak kijk ik dus al overdag waar ik een foto wil gaan maken.”

Wat voor een weer het is, maakt niets uit voor de blauwe lucht. Ook bij bewolking doet het natuurverschijnsel zich voor en is de lucht zo blauw als op de foto’s van Merijn.

Vooral onder architectuurfotografen is het blauwe kwartiertje een bekend fenomeen. Hier vallen Merijns foto’s ook in.

Merijn fotografeerde ook de lichtkunstwerken van het Utrechtse kunstproject Trajectum Lumen. Zijn werk is te zien op zijn website en facebookaccount.

3 gedachten over “Utrecht op zijn mooist

 • 29 oktober, 2013 om 14:52
  Permalink

  Ik volg het al een tijdje, maar hij blijft verbazen. Prachtige platen!

 • 29 oktober, 2013 om 14:41
  Permalink

  Mooie foto’s. Heel knap gedaan!

 • 28 oktober, 2013 om 22:00
  Permalink

  Mooi werk heeft Merijn zeg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.