Een kijkje in de oude kroegen van Utrecht

Foto: Flickr
Foto: Flickr

Oude bruine fijne kroegen. De binnenstad van Utrecht zit er vol mee. Wij stelden voor u een aantal van deze kroegen op een rij. Laat onderaan dit artikel weten welke kroeg uw favoriet is en wie weet ziet u uw stamkroeg binnenkort terug op tv!

 

 

 

Café de Morgenster

Ingang van de Morgenster
Ingang van de Morgenster

Dit bruincafé op de hoek van de Oude Gracht en de Geertestraat hangt vol kunstige schilderijtjes. Verschillende exposities van jonge kunstenaars zijn de revue hier al gepasseerd. Dat de eigenaar trots is op het bezoek dat koningin Maxima met haar dochters een aantal jaar geleden bracht aan het café is ook te zien aan de collages aan de muur.

 

 

Kafé België

De naam zegt het al. Dit is hét café om een Belgisch biertje te nuttigen. U heeft de keuze uit veertig bieren van de tap en zo’n tweehonderd uit de fles. De biertjes zijn erg populair. Het is er bijna altijd bomvol, van jong tot oud, van alternatieveling tot corpsbal. Oprichter en mede-eigenaar Bert de Ruyter heeft vanuit dit concept inmiddels een eigen bierhandel opgericht: Berts Bierhuis.

Kafee België in de jaren '60
Kafé België in de jaren ’60
© Flickr
Kafee België anno nu
Kafé België anno nu
© Flickr

 

 

 

 

 

 

 

De voorkant van Kafee België
De voorkant van Kafé België
© Flickr


Café de Stichtse Taveerne

Verborgen tussen de oude panden in de Twijnstraat staat al ruim dertig jaar het familiebedrijf  Café de Stichtse Taveerne. Dit café, ook wel bekend als het Stichtse, was vroeger een knopenfabriek. De ouders van de huidige baas Frank Nieuwenhuijs veranderden de tent in een horecabedrijf en gaven het stokje daarna door aan hun zoon. Bordspelletjes zijn een must in dit café, evenals de weekelijkse clubavond GO.

Ingang Stichtse Taveerne
De ingang van Café de Stichtse Taveerne
© De Stichtse Taveerne

 

 

 Café Olivier

Dit biercafé stamt officieel uit 2007, maar het pand waarin zij is gevestigd is al iets ouder. Zo’n 400 jaar geleden werd het pand geopend als schuilkerk onder de naam ‘Maria Minor’.  Van buitenaf is het niet te zien, maar de binnenkant van Café Olivier heeft nog steeds de inrichting van deze kerk. De akoestiek van de kerk is bij de verbouwing wel verdwenen, de ruimte is nu galmvrij.

Café Olivier van binnen © Flickr
Café Olivier van binnen
© Flickr

5211559540_878703da84_b

https://twitter.com/jpvaningen/status/308226591509590018

 

Ouwe Dikke Dries

Café Dikke Dries dankt haar naam aan haar eerste eigenaar, Marinus Johannes de Winter (1901-1952) waarvan zijn bijnaam Dikke Dries was. In 1937 werd het café geopend. De kleinzonen van ‘Dikke Dries’ vonden het zo lekker gaan dat zij op Janskerkhof een tweede locatie openden die doorging voor de nieuwe Dikke Dries. Het eerste café kreeg zo als vanzelfsprekend de naam Ouwe Dikke Dries. Bij de laatste komen nu vooral nog wat oudere mensen, studenten en zakenlui.

6724979803_2641a6131f_b
De Ouwe Dikke Dries anno nu
© Flickr
8286148321_b83590d79d_z
De Ouwe Dikke Dries, vroeger
© Flickr

 

 

 

 

 

Heeft u een link met een van bovenstaande cafés of staat uw stamkroeg er niet tussen en wilt u daar meer over weten? Laat uw reactie hieronder achter en wie weet maken wij een portret van uw kroeg voor RTV Utrecht.

2 gedachten over “Een kijkje in de oude kroegen van Utrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.