Veilig de stad door op twee wielen

FietsenDat fietsen in Utrecht niet altijd makkelijk is, was al in dit bericht op Campusblog te lezen. Volgens Erik Suik, persvoorlichter van de gemeente Utrecht, ligt dit ook gedeeltelijk aan het gedrag van de fietsers in de stad. De Fietsersbond geeft tips om zo veilig mogelijk op de bestemming aan te komen.

Volgens de Fietsersbond is het allereerst belangrijk om te zorgen dat je fiets in orde is. Controleer regelmatig of je spaken nog goed vast zitten, check of je banden nog vol zijn en zorg voor goede verlichting wanneer je in het donker wil fietsen. Een goede fiets is het halve werk, vindt de Fietsersbond. Daarnaast is het altijd belangrijk om te kiezen voor de veiligste weg, wat zeker in Utrecht niet altijd de kortste weg hoeft te zijn. Mocht je toch graag sneller op je eindbestemming aankomen, dan kun je deze tips volgen. Probeer de tijd vooral niet in te halen door niet te stoppen voor een rood verkeerslicht. Hoe vervelend de – soms wel érg lange – wachttijden ook zijn, met het negeren van verkeerslichten zal de chaos in de stad alleen maar groter worden.

Volgens de Fietsersbond moet je er als fietser eigenlijk altijd vanuit gaan dat je geen voorrang krijgt, vooral in de grote steden. Kijk extra goed uit bij rotondes en steek altijd netjes je hand uit. Over handen gesproken: hoe vervelend regen ook kan zijn, kies voor een regenpak en houd je handen vrij. Fietsen met een paraplu zorgt ieder jaar voor vele ongelukken, zegt de bond.

Zorg ook dat je fiets goed op slot staat, want er zijn ook een flink aantal fietsendieven actief in de stad. De gemeente Utrecht raadt aan elke fiets vast te zetten met minimaal 2 sloten. Let er vooral op dat het slot aan het voorwiel én het frame vast zit, anders kan de dief het voorwiel achterlaten en de rest van de fiets meenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.