‘Vogel het uit’ wint academische jaarprijs

Al voor de 8e keer werd vorige week de Academische Jaarprijs uitgereikt. Dit maal vond het festijn plaats in Utrecht. 3 teams gingen de strijd met elkaar aan in de Winkel van sinkel. Het team ‘Vogel het uit’ van de Universiteit van Amsterdam ging er met de prijs van 100.000 euro vandoor. Zij hebben volgens de jury hun wetenschappelijke onderzoek het beste kunnen vertalen naar een duidelijk en leuk verhaal voor het grote publiek. Het team ‘Tumoren kun je horen’ heeft de publieksprijs in de wacht gesleept. 

 

Sinds 2005 wordt ieder jaar een geldbedrag van 100.000 euro uitgereikt aan een team van wetenschappers. Ze hebben de opdracht om hun wetenschappelijke onderzoek zo goed mogelijk te vertalen naar een duidelijk verhaal voor het grote publiek. Dit doen zij middels een communicatieplan. Het team met het beste plan, wint het geldbedrag om hun plan daadwerkelijk uit te kunnen voeren. Bij een ‘communicatieplan’, moet je denken aan bijvoorbeeld een lesmethode voor middelbare scholieren, een app waarmee iedereen deel kan nemen aan het onderzoek of een website met leuke tips en weetjes.De prijs werd uitgereikt door Sander Dekker, Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ook Mirjam de Rijk, loco-burgemeester van Utrecht was aanwezig. Ze is trots dat het evenement in de domstad plaats vindt, volgens haar’de stad van cultuur en wetenschap’.

‘Vogel het uit’, de winnaars van de prijs, is een team gedreven biologen uit Amsterdam. Zij hebben drie jaar terug een GPS tracking systeem ontwikkeld. Kleine zendertjes worden op de rug van een vogel gebonden en houden de locatie van de vogel bij. Dit zorgde voor intrigerende resultaten en vroeg volgens de biologen om verder onderzoek. “Hoe gaan vogels om met hun omgeving? Hun omgeving veranderd, er zijn meer steden, meer plastic, minder vis. Wat doet dit met hun vlieggedrag?” aldus teamcaptain Shamoun Baranes tijdens hun presentatie voor de jury.

Het team ‘Tumoren kun je horen’ ging er met de publieksprijs vandoor. Kijkers van het kanaal wetenschap24 konden de afgelopen weken stemmen op hun favoriet.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.