Zoektocht naar perfecte plek Skaeve Huse

 

skaeve-huse

Skaeve Huse, worden ze genoemd. De woningen die naar Deens initiatief ruimte bieden aan Utrechters die zich niet goed aan hun omgeving kunnen aanpassen. Skaeve Huse zijn bedoeld voor alleenstaande mannen, meestal  met een verslaving en psychische problemen.

 

 

De nieuwe bewoners van de zeven Skaeve Huse die in Utrecht worden gebouwd, veroorzaken in een portiekflat of instelling te veel overlast.  Maar in een eigen huisje, waar ze met rust gelaten worden en enige begeleiding krijgen, doen ze het goed. Zo blijkt uit eerdere ervaringen in bijvoorbeeld Kampen, Maastricht, Amsterdam, Arnhem en Tilburg. Volgens gemeente Utrecht zijn de nieuwe bewoners gebaat bij een rustige omgeving, zonder drukte of afleiding. Aan de andere kant loopt de overlast voor de buurt dan ook terug.

Sinds 16 september is de raad akkoord gegaan met een locatie in Utrecht. Namelijk bij het Verthorenpad/Overtuin in Leische Rijn. In de volksmond beter bekend als het gebied bij de Rode Doos. Dat wordt de komende tien jaar de locatie voor de zeven Skaeve Huse en daar komen ook nog 500 studentenkamers. Zo besloot het college in juni 2013.

 

Fikse kritiek

De zoektocht naar een goede locatie ging niet altijd van een leien dakje. In eerste instantie wilde de gemeente aan de Blauwe Vogelweg de Skaeve Huse bouwen. Het plan ontving fikse kritiek. Deze locatie was namelijk volgens de ouders van een naastgelegen school en de omwonenden, voor dit project totaal ongeschikt.

Omwonenden durfden niet meer over straat als het plan zou zijn gerealiseerd. De bewoners van het huis, 20 meter van de vorige locatie, maakten zich ernstige zorgen. Ze waren bang voor veel overlast,  vreesden voor hun veiligheid en zagen de waarde van hun huis al dalen.

De bewoners vonden het toentertijd onbegrijpelijk dat de gemeente de eisen van deze speciale vorm van wonen aan de kant schoof, om vervolgens op 20 meter afstand van een woonhuis te willen gaan bouwen.

 

Mytylschool

Volgens de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) moesten -en moeten- de Skaeve Huse op 75 tot 100 meter afstand van woonhuizen en gebouwen met gevoelige functies staan, om het project te doen slagen. Op andere locaties elders in het land is gebleken dat er veel  overlast ontstaat wanneer aan deze eisen voorbij wordt gegaan.

De zorgen over de woningen werden ook gedeeld bij ouders van de kinderen van de Mytylschool. Deze school grenst aan de locatie waar de Skaeve Huse zouden worden gebouwd.

Volgens Marc J. Barth, woordvoerder van de ouders, was de keuze voor die locatie een onbegrijpelijke beslissing. Op de Mytylschool zitten 340 licht- tot zwaar gehandicapte kinderen die volgens hem erg beïnvloedbaar zijn. ‘’Deze kinderen hebben op het moment een warme, veilige plek op deze school, maar zodra er ook maar één incident zou hebben plaatsgevonden, kan het veiligheidsgevoel van de kinderen 180 graden omslaan’’, aldus Barth in februari 2012.

Woest
Op een bijeenkomst in begin 2012, die  door de Mytylschool was georganiseerd, waren verschillende genodigden van de gemeente en de GG&GD aanwezig. Op vragen waarom er voor de specifieke locatie was gekozen kwam volgens Barth geen duidelijk antwoord. Uit een reactie van de gemeente werd toentertijd meer duidelijkheid gegeven: “het aantal omwonenden is beperkt waardoor er op individuele basis afspraken kunnen worden gemaakt, ook is de locatie enigszins afgelegen en rustig.” Aldus een woordvoerder.

Maar dus lang niet rustig genoeg, vonden ouders van de leerlingen en de omwonenden. Tijdens een voorlichtingsavond probeerde wethouder Victor Everhardt de keuze voor de locatie uit te leggen. Tevergeefs. Ouders waren woest. Het felle protest zorgde er uiteindelijk voor dat er een risico analyse werd opgesteld. Naar aanleiding daarvan is besloten dat er zou worden gezocht naar een andere locatie.

Realisatie
En die is nu gevonden, in het gebied bij de Rode Doos. Ook daarover is niet iedereen te spreken. Zoals blijkt uit een reactie van wijkraad Leidsche Rijn. Ze maken zich zorgen over de combinatie van ‘asowoningen’ naast de nieuw te bouwen studentenflats.

Als alles volgens planning verloopt, worden de zeven Skaeve Huse en de beheerderswoning en de studenteneenheden in de eerste helft van 2014 gerealiseerd. De gemeente, zorginstelling De Tussenvoorziening en woningcorporatie Portaal werken in Utrecht samen om Skaeve Huse te realiseren. De omgeving wordt betrokken bij een zorgvuldige uitwerking, realisering en beheer. Aldus de gemeente op haar website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.