Armeense wijnen bij Slavjanski Dvor

Red Wine

Voor een goed glas rode wijn kijk je snel naar Frankrijk, Italië of misschien Argentinië. Maar ook in Oost-Europa wordt wijn gemaakt. Oost-Europese supermarkt Slavjanski Dvor aan de Amsterdamsestraatweg verkoopt er genoeg.

Gachik Sahakjan, de eigenaar van de oudste Oost-Europese supermarkt in Utrecht, weet veel over de wijnen te vertellen. Hij houdt er zelf meer van dan van bier. Een van de wijnen die hij verkoopt is een heel bijzondere: een wijn uit zijn land van herkomst, Armenië.

De rode wijn van het merk Karasi is ‘een top tien wijn’, volgens Sahakjan. “Deze wijn heeft een hele speciale smaak. Ik kan het niet uitleggen, je moet het gewoon proeven.” Bij de opening van zijn winkel, zeven jaar geleden, werd de wijn goed ontvangen door het winkelende publiek. “Nog steeds komen er mensen voor terug.”

De Armeense wijn is gemaakt van de Areni-druif die groeit in een klein dorpje met dezelfde naam. Dit dorpje ligt bij de grens met Azerbeidzjan. Hier kan het erg koud zijn, maar de druiven hebben een dikke schil en kunnen daar tegen. Die schil zorgt er ook voor dat de druif bijna geen last heeft van schimmels.

En of hij deze topper vaak zelf opentrekt? Daar is de fles net iets te duur voor. Maar voor speciale gelegenheden een aanrader!

Gachik Sahakjan vertelt zelf over de Areni in zijn winkel.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.