Een gen dat je leven voorgoed verandert

Anne’s drukke leven werd plotseling tot een halt geroepen, vlak na de zomer in 2010. Het bleek dat haar vader het BRCA1-gen bij zich droeg. Dit betekende voor haar een verhoogde kans van 80% op borstkanker en 60% meer kans op eierstokkanker. “Ik moest ineens gaan nandenken over de meest ingrijpende operaties zonder dat ik ook maar ergens last van had.”

Borstonderzoek
Borstonderzoek

Hoop
Anne vertelt dat ze het ongelofelijk wreed vond om voor deze keuze geplaats te worden. ‘Vrouwen met borstkanker kunnen vaak nog kiezen uit borstsparend opereren.’ Alle beetjes hoop waren welkom. ‘Via een Twittersearch ontdekte ik een Amerikaans onderzoek waarin stond dat het preventief verwijderen van eierstokken de kans op borstkanker zodanig verkleinde, dat borstamputatie niet meer nodig was. Dat gaf hoop.’

Anne zocht lotgenoten op en ging foto’s bekijken van borstreconstructies. ‘Eerlijk is eerlijk, die waren minder erg als dat ik mij voorstelde. Ik begon toen zelfs met grappen dat ik nieuwe borsten en een strakke buik krijg in één behandeling. Maar natuurlijk was ik met name gespannen.’

Angst
‘Ik heb lang getwijfeld of ik wel met het besluit van borstamputatie en reconstructie kon leven.’ Ze vergelijkt de situatie waar ze toen in zat met een uitspraak die een vriendin ooit tegen haar zei: ‘Als je geld zou gaan beleggen en je hebt 80% kans dat je alles kwijtraakt, dan zou je toch gek zijn om die kans te lopen.’

Zorgen
Na veel rust nemen, veel naar buiten gaan en praten met lotgenoten ging het stapje voor stapje beter. Maar dat zelfs na zo’n zware operatie en herstel is Anne nog steeds niet vrij van zorgen. ‘Ik maak mij met name zorgen over wat de gevolgen kunnen zijn voor mijn kinderen als zij drager blijken te zijn.’

Anne houdt een blog bij met haar ervaringen op www.brcagen,wordpress.com. Ze doet dit anoniem. Ook in dit verhaal is haar naam veranderd, wegens privacy. 

 

Bron foto: Gezondheidszorg en co
Bron uitgelichte afbeelding: Borstkanker.nl 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.