Van fietsendief naar voorlichter

Theo was een lange tijd verslaafd en dakloos. Elke nacht stal hij zo’n vijfentwintig fietsen om die vervolgens voor zo’n vijftien euro te verkopen. Hij kickte af van de drugs en begon als voorlichter bij Fietsie Foetsie.

TheoWat is Fietsie Foetsie?

‘In de fietsenstalling bij het Jaarbeursplein, waar ik mijn fietsen altijd stal, laat ik bijvoorbeeld nieuwe studenten zien hoe je een fiets goed op slot zet. Ik ben ex-fietsendief, dus ik weet natuurlijk waar fietsendieven opletten.’

 

Waarom ben je begonnen bij Fietsie Foetsie?

‘Een jongen was bezig met het project Utrecht Underground. Ik kende hem nog van de tijd dat wij samen fietsen stalen. Hij wilde mij graag bij het project Fietsie Foetsie hebben.’

Welke reacties krijg je van de mensen?

‘Meestal positief. Dan vinden ze het goed dat ik gestopt ben met het stelen en nu de mensen voorlichting geef. Dat is leuk om te horen, want ik doe de voorlichting erg graag.’

Wat doen veel mensen fout?

‘Vaak kopen mensen een goed slot, maar dan gebruiken ze het verkeerd. Bijvoorbeeld een kettingslot door een voorwiel en een fietsenrek. Vroeger haalde ik dan gewoon het voorwiel van die fiets en zocht een ander voorwiel. Dan had ik heel simpel een fiets te pakken die ik kon verkopen. Dus maak je fiets altijd vast aan bijvoorbeeld een fietsenrek maar ook door je frame.’

Heb je verder nog tips?

‘Koop een goed kettingslot. Geen dun kabelslot, want met drie keer knippen met een tang is ‘ie kapot. Hoe meer sloten, hoe beter. En zet je fiets altijd vast aan ‘iets’ en dus niet alleen door je voorwiel.’

Wil jij een rondleiding en nog meer tips krijgen van Theo? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.