“Gezonde borst preventief amputeren… Waarom?”

Désirée Hairwassers was 36 jaar toen ze de diagnose borstkanker kreeg. Drie jaar later kreeg haar jongere zusje dezelfde diagnose. Désirée koos er toen voor om haar andere “gezonde” borst te laten amputeren. “Sommige mensen kunnen er niet bij dat ik een gezonde borst preventief laat amputeren, maar ik wilde niet leven met die angst.” Als je borst – en of eierstokkanker krijgt, heb je ineens totaal andere zorgen. Maar waar Désirée zich ook ineens bezig mee moest houden, was of zij de BRCA-genmutatie had.

Symptomen
Als een vrouw borstkanker krijgt voor haar 40ste of eierstokkanker voor haar 50ste, wijst dit vaak op de BRCA-genmutatie. Maar dit is niet de enige symptoom. Als dit bijvoorbeeld bij drie of meer eerste- en tweedegraads familieleden in verschillende generaties voorkomt, is de kans dat je de BRCA-genmutatie hebt groot. Maar wat nou als blijkt dat er in je familie een man is met borstkanker. Als je aan borstkanker denkt, denk je meestal meteen aan vrouwen. Maar mannen kunnen ook borstkanker krijgen en dit is vaak een teken van de BRCA-genmutatie. De kans dat een man borstkanker krijgt is met maar 1% gelukkig vrij laag. Als de man gendrager is loopt het risico op een BRCA-genmutatie naar 7%.

Medische stamboom
Het erfelijkheidsonderzoek dat volgt, begint met het in kaart brengen van de stamboominformatie.  Over alle informatie van familieleden die kanker hebben gehad of hebben, wordt een medische stamboom samengesteld. Er wordt gekeken naar de soorten kanker en de leeftijd waarop de ziekte werd vastgesteld. Vervolgens wordt er een inschatting gemaakt van de kans dat erfelijkheid de oorzaak van de ziekte is.

Bij Désirée bleek na de testen dat het gewoon “stom” toeval was, want ze had het gen niet. Doordat ze zelf het traject heeft doorlopen, zet zij momenteel in voor vrouwen die de BRCA-genmutatie hebben of drager zijn. “Ook als je drager ben, gaan er dingen veranderen. Er heerst onbegrip. ‘Je bent drager, waarom zou je je borst preventief later amputeren?’ voor zulke vragen kunnen zij altijd terecht.” Voor al deze vrouwen én mannen is er een site: www.borstkankervragen.nl

Zou jij dezelfde keuze hebben gemaakt als Désirée?

Bron afbeelding: iStock/thinkstock.com

4 gedachten over ““Gezonde borst preventief amputeren… Waarom?”

 • 23 januari, 2014 om 21:31
  Permalink

  Dapper besluit om een van je borsten te laten verwijderen, preventief. Ik weet niet of ik het zou durven, zeker als het niet zeker is of je het überhaupt krijgt. Hopelijk weten we in de toekomst na meer onderzoek hier meer over.

 • 23 januari, 2014 om 19:45
  Permalink

  Hoi Moïra, graag gedaan.

  Hoi Melanie, mannen kunnen inderdaad ook borstkanker krijgen en het borstweefsel kan wel degelijk weggehaald worden. Daarnaast wordt bij veel mannen en vrouwen borstkanker ook nog bestreden met bestralingen, chemotherapie of hormoontherapie.

 • 16 december, 2013 om 22:07
  Permalink

  Heel goed dat vrouwen zoals Désirée zich inzetten om borstkanker en de gevaarlijke BRCA-genmutatie te bestrijden. Ik hoop dat er meer aandacht komt voor het onderwerp, want hoeveel je ook te horen krijgt over borstkanker, van deze genmutatie had ik nog nooit gehoord.

 • 13 december, 2013 om 09:48
  Permalink

  Een man kan zijn borst niet weghalen, hoe kan hij de borstkanker dan bestrijden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.