Bibliotheek minder populair

Bibliotheken zijn aanzienlijk minder in trek dan vroeger. Door de opkomst van het internet is de functie van een boek weggevallen. Jongeren vinden hun informatie op sites als ‘google’ en gaan daarvoor niet meer naar de bibliotheek.

Het aantal leden van de bibliotheken in Nederland daalt al jaren. Vooral in de leeftijdscategorie 18-34 jaar zijn er nog maar weinig mensen lid van de bibliotheek. Bibliotheken in de grote stad zijn daarom acties gestart om hun leden terug te winnen. Maar niet alleen bibliotheken maken zich druk om het terugdringende aantal lezers, ook basisscholen houden zich er mee bezig. Zij willen dat de kinderen op school in aanraking blijven komen met boeken en niet alleen via een e-book.

Vier scholen in Zeist hebben nu De bibliotheek op school gekregen van organisatie Idea. RegioCultuurCentrum Idea is een organisatie voor lezen, kunst en cultuur in de regio De Bilt, Soest en Zeist. Idea kwam met het initiatief om in basisscholen zelf een kleine bibliotheek te bouwen, waardoor kinderen boeken blijven lezen. Idea heeft in de school een boekenhoek ingericht met een leensysteem om kinderen zo bezig te houden met lezen, in de hoop dat het lezen van boeken bij de jeugd niet zal verdwijnen.

Het onderstaande filmpje is gefilmd in een van de eerste scholen in Zeist waar de bibliotheek al is begonnen.

[jwplayer mediaid=”35040″]

Eén gedachte over “Bibliotheek minder populair

  • 17 december, 2013 om 10:39
    Permalink

    Waar je tien jaar terug als kind een ‘Hoe overleef ik’ boek kreeg, zitten de meesten nu met een Iphone 5 te spelen. Technologie verandert nou eenmaal veel voor kinderen van nu, daar kunnen zulke acties denk ik weinig aan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.