Boswachters ontdekken Twitter

Jarenlang hing er een grauwe sluier om het beroep van boswachters heen. Het waren norse mannen met verrekijkers en groene jassen die door de klei ploeterde en de schijn wekte in hun eigen wereld te leven. Maar daar heeft de Vereniging Natuurmonumenten iets op gevonden: Twitter.

Sinds de opkomst van Twitter medio 2008 is dit groene netwerk groter dan ooit. Boswachters verenigen zich massaal op het sociale medium. Grootste voordeel is volgens de boswachters de interactie met wandelaars en natuurliefhebbers die voorheen vaak uitbleef. Foto’s van paddestoelen, (roof)vogels en andere bijzonderheden passeren bij veel van hen dagelijks de revue met als gevolg dat volgers een uniek kijkje in de keuken van de boswachterij krijgen.

De Nederlandse Vereniging Natuurmonumenten heeft net als Staatsbosbeheer een Twitter-beleid op poten gezet. Beheerder hiervan is Jeffrey van Heck. Hij adviseerde de vereniging en haar werknemers over hoe zij het beste met Twitter kunnen werken. Het is echter niet vanzelfsprekend dat de boswachters meteen met Twitter uit de voeten kunnen. ”Ik geef de boswachters trainingen, want het gaat niet altijd goed,” zegt Van Heck. ”Dan tweeten ze heel fanatiek over een voetbalwedstrijd die ze kijken, of over een politieke partij.”

Ook heeft Natuurmonumenten een team van medewerkers die vragen van nieuwsgierige Twitteraars beantwoorden en werkt de vereniging samen met de programmamakers van het televisieprogramma Nederland van Boven.

Van Heck is apetrots op het social media beleid van de Vereniging dat hij liefkozend ‘zijn kindje’ noemt. ”Het is zo leuk omdat het zo goed gaat,” legt hij uit. ”Ik ben hier heel blij mee.”

 

3 gedachten over “Boswachters ontdekken Twitter

 • 16 december, 2013 om 18:14
  Permalink

  De ‘nieuwe’ wildernis moet natuurlijk wel een beetje comfortabel zijn. De verantwoorde jam moet het liefst verkocht worden in de stad en een boswachter moet wel een beetje een vlotte knul zijn. De natuur is verkoopbaar geworden.

 • 16 december, 2013 om 13:06
  Permalink

  Ik ben het met Sjors eens. Tip: pak bijvoorbeeld in Utrecht eens de fiets. Fiets 2 kilometer bij de stadsgrenzen vandaan en je hebt geen moment meer het idee dat je in de buurt van een grote stad bent. Een prachtige idyllische omgeving krijg je er voor terug.

 • 13 december, 2013 om 09:50
  Permalink

  Natuur is tegenwoordig hip! Nederland van Boven, Planet Earth, De Nieuwe Wildernis… Waarschijnlijk omdat Nederlanders steeds minder natuur zien. Zonde, want wat een mooie plaatjes schieten die boswachters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.