Een tafel met verhaal

Aan bomen kleven volgens de ‘Tafelboom’ tal van verhalen. De stichting zorgt ervoor dat Utrechtse bomen die ziek waren of  in de weg stonden, eenmaal gerooid, een tweede leven krijgen. Ruth van Andel legt als één van de initiatiefnemers de verhalen van de bomen die in hun werkplaats belanden, vast.

“Als er van een boom een tafel wordt gemaakt, trek ik erop uit”, zegt van Andel. Ze gaat kijken op de plek waar de boom nog staat of heeft gestaan.”Ik spreek met mensen waar de boom bijvoorbeeld altijd voor de deur stond. Ik beschrijf het tijdsbeeld van de boom en zijn omgeving. Eigenlijk maak ik een beeld van de tijd waarin de boom heeft geleefd of is gepland. Soms gaat het om een levensverhaal van een persoon in relatie tot de boom.” Al deze informatie wordt in boekje opgetekend en maakt onderdeel uit van de uiteindelijke tafel.

De stichting bestaat al sinds 2009. Maar omdat het rooien, drogen en zagen van de bomen een aantal jaar in beslag neemt, kan het initiatief sinds kort pas echt goed van start.

De Tafelboom streeft er naar de hele boom te gebruiken. Zaterdag scharreldag is dan ook open voor publiek om, als je wilt, flink wat hout bij elkaar te sprokkelen.

Zou jij willen weten van welke boom jouw boekenplank of bijzettafeltje is gemaakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.