Fietschaos en dodelijke verkeersplekken

Utrechters willen nog wel eens klagen over hun fietspaden. Het is te druk en op sommige plekken te onoverzichtelijk en te chaotisch. Veel van die chaos wordt veroorzaakt door de verbouwing van het stationsgebied. Is al dit geklaag daarom terecht?

fietspaden

Gedeeltelijk. Qua onveiligheid in ieder geval niet. Sinds 2006 zijn er meer dodelijke ongevallen met fietsers geweest in vergelijkbare steden in Nederland. Steden als Amsterdam, Groningen, Eindhoven en Breda. In Utrecht zijn er in die tijd negen slachtoffers te betreuren. In Amsterdam maar liefst 39, Groningen 13, Eindhoven 17 en Breda ook 9. Aan de andere kant heb je wel een paar plekken waar het rond de spits behoorlijk chaotisch kan zijn. Deze plekken bevinden zich vooral rond het station. Theo Lieverse van de fietsersbond erkent dit probleem maar voegt daar ook aan toe dat het soms niet anders kan. ‘Er wordt gebouwd en dan moet je soms omleidingen aanleggen die een beetje onhandig zijn’.

Drukte bij de Daalsesingel
Drukte bij de Daalsesingel

De Utrechter kan zich beter zorgen gaan maken over de autowegen. Hier vallen, in tegenstelling tot die vergelijkbare steden, bijna meer dodelijke slachtoffers. Alleen Amsterdam is een uitzondering. Sinds 2006 zijn er in Utrecht 24 automobilisten om het leven gekomen. In Amsterdam is dat er één meer, 25. In Groningen waren het er 7, Eindhoven 13 en Breda 6.

Daarnaast is uit recent onderzoek van de Volkskrant gebleken dat de twee dodelijkste verkeersplekken van Nederland in Utrecht liggen. Dit zijn de Cartesiusweg en de kruising Archimedeslaan-Biltsestraatweg maar hier later meer over in de talkshow. De gemeente Utrecht beseft dat er iets moet gebeuren. Zij heeft daarom 5 miljoen uitgetrokken om 28 gevaarlijke verkeersplekken aan te pakken. In die tussentijd moet de Utrechter maar lekker de fiets pakken.

Collega studenten hebben de fietspaden in Utrecht persoonlijk getest.

Vind jij de fietspaden in Utrecht ook gevaarlijk of valt het wel mee?

Eén gedachte over “Fietschaos en dodelijke verkeersplekken

  • 17 december, 2013 om 10:59
    Permalink

    Natuurlijk wordt er veel gebouwd, verbouwd en is het op veel plekken een grote puinhoop in Utrecht. Toch moet ik zeggen dat ik er op de fiets weinig last van heb. Niet de werkzaamheden zijn het probleem, maar het roekeloze rijgedrag van fietsers en automobilisten. Als iedereen zich een beetje aanpast en inleeft in de situatie, is er maar weinig aan de hand en voor je het weet is Utrecht weer de mooiste stad van het land!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.