Ga is praten, jo!

Sander is heel druk als hij thuis is. Hij rent heel het huis rond, speelt gezellig met zijn vriendjes op het plein en praat honderd uit over school tegen zijn ouders. Maar wat gebeurt er als Sander op school is? Daar praat Sander niet en is hij heel stil en teruggetrokken. Sander heeft selectief mutisme. In de ene situatie praat hij over van alles, maar in een andere situatie komt er niks uit en kan hij niet praten. Hij klapt letterlijk dicht. 

Oorzaak
Het komt vaak door extreme verlegenheid, maar vaak wordt het door de buitenwereld gezien als koppig. Met het programma “Spreekt voor zich” wordt er een einde gemaakt aan deze onwetendheid. Deze “koppigheid” is vaak een manier om hun angst te verbergen. Ook ouders hebben vaak moeite met deze diagnose. Is het bijvoorbeeld niet autisme of ligt het misschien aan mij?

Gevolg
Als er niets gedaan wordt dan kan het kind klampen met een belemmering van de ontwikkeling. Ook zou een gevolg pesten kunnen zijn, omdat het voor anderen als frusterend ervaren kan worden.

Behandelingen
Voor de meeste kinderen met selectief mutisme is een goede begeleiding de manier om hun angst te overwinnen. Maar bij kinderen die bijvoorbeeld ook klampen met ernstige taalproblemen, een ontwikkelingsachterstand of andere psychiatrische problemen, dan is een “speciale” school met specifieke begeleiding de oplossing.

Spreekt voor zich
Het behandelprogramma “Spreekt voor zich” zet zich in voor kinderen met selectief mutisme. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat gedragstherapeutische behandeling de beste resultaat geeft. Er wordt met het kind gewerkt om deze angst om te praten te overwinnen. Het is een speelse methode die geschikt is voor kinderen van ongeveer vier tot acht jaar oud. Er wordt gebruik gemaakt van een uitgewerkt stappenplan met behandeladviezen, praktijkvoorbeelden, spelsuggesties, werkbladen en opdrachten voor het kind.

Bron foto: Fotolia

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.