Geen brood meer?!

BroodOmdat een groot gedeelte van de bakkers merkt dat er minder brood verkocht wordt, moet er op een meer creatieve manier geld worden verdiend. Een nieuwe hype is het bakken van glutenvrij brood. Door het gebruiken van bijvoorbeeld kikkererwtenmeel of rijstmeel, kan glutenvrij worden gebakken. Door op deze manier in te spelen op een trend, kan de 2% die minder verkocht wordt aan gewoon brood, zo misschien wel worden ingehaald.

Er zijn dus veel mensen die minder brood eten, maar is dat wel gezond? Volgens het Voedingscentrum eet de gemiddelde Nederlander vier sneetjes brood. Zij raden echter aan om zes tot zeven sneetjes brood per dag te eten. Dat spreekt de trend van het eten van minder brood enorm tegen. Onder andere het binnenkrijgen van vezels en jodium zou niet lukken als je minder brood eet dan aanbevolen.

Gezondheidsactiviste en kookboekenschrijfster Kyra de Vreeze spreekt dit advies tegen. “Mensen eten wat ze voorgeschreven wordt en wat normaal is in hun cultuur, maar we luisteren te weinig naar ons lichaam. Van oorsprong zijn mensen planteneters, alleen voelen we dat niet meer. In de loop van de tijd zijn we vlees gaan eten, maar nooit eerder aten we zoveel vlees als nu”, vertelt Kyra. “Als we eten wat ons lichaam nodig heeft en we houden rekening met de seizoenen en het klimaat, dan worden we meer één met de natuur en kom je echt meer in balans. Brood past wat mij betreft niet in zo’n eetpatroon.”

Wil je zelf ook minder gluten eten, maar ben je wel gek op brood? De Vlaamse heren in onderstaand filmpje leren je hoe je lekker glutenvrij brood bakt.

2 gedachten over “Geen brood meer?!

  • 21 januari, 2014 om 11:51
    Permalink

    Ik eet niet zoveel brood, maar als ik het eet dan voornamelijk speltbrood. Is dat gezonder dan ‘gewoon’ brood?

  • 13 december, 2013 om 09:46
    Permalink

    Doe mij maar een lekker zelfgemaakt brood met olijven en zongedroogde tomaatjes. Er gaat niets boven de geur van zelfgebakken brood in de ochtend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.