Het echte boer’n leven

Groen dat plaats maakt voor woonruimte is geen onbekend verhaal. In Nederland leven we met veel mensen op een klein stukje land, dus alles moet naar behoefte worden verdeeld. Woonhuizen stapelen op tot flats en studentenhuizen worden tot de bezemkast volgepropt. Ook agrariërs leveren ruimte in, maar dat is niet perse erg. 

Logischerwijs duwt de stad het omringende groen steeds verder weg. Dit komt door de vraag naar woonruimte , maar ook omdat het verbouwen van voedsel of het fokken van dieren voor agrariërs alleen, niet meer voldoende oplevert. Velen hebben zichzelf al jaren geleden in de spiegel aangekeken en zichzelf de vraag gesteld: verhuizen of verbreden?

Pak de fiets en rij de bebouwde kom uit, al snel fiets je langs landerijen en velden. Voor de brievenbussen zijn grote houten borden in de aarde geslagen; ‘hier verse eieren!’, ‘aardbeien te koop’, ‘Gerritsen caravanstalling’ of ‘logeren bij de boer’. De modern agrariër die geen zin heeft om naar Canada te verhuizen voor meer land moet er een baantje bijnemen. Schuren worden ingericht met de honderdduizenden caravans die Nederland rijk is en weilanden worden omgetoverd tot ‘boer’n camping’.

De boerderij is ook goed voor bedrijfsfeestjes Foto: Feestadres.nl
De boerderij is ook goed voor bedrijfsfeestjes Foto: Feestadres.nl

Boer zijn is hip en de agrariër profiteert daar van. Lekker slapen tussen het hooi of knuffelen met koeien, het kan allemaal aan de rand van de stad. Natuurlijk heeft het vrij weinig met het echte boeren te maken, maar wat maakt het uit? Mensen uit de stad betalen grof geld voor de boeren experience. Het is namelijk heerlijk om even te ontsnappen van de herrie en drukte die een stad produceert. Maar de handelaren van het land komen ook naar de stad, maandelijks verkopen agrariërs uit Utrecht op het Vredenburg hun streekproducten. Ook alweer zo’n hip woord.

Stadslui willen eten uit de streek en de agrariërs willen dat de producten worden afgenomen. Als dat gepaard gaat met een interesse naar de ‘boer’n lifestyle’, dan is dat maar zo. Met een glimlach wordt de vraag beantwoord of er nog in een beddenstee wordt geslapen. De uitdrukking ‘hij lacht als een boer die kiespijn heeft’ krijgt plotseling een nieuwe lading. Voor iedereen is het beter dat het Oplucht Museum karakter die boerderijen nu hebben in stand wordt gehouden. Het cliché dat bestaat over het boerenleven is de nieuwe broodwinning voor agrariërs en het nieuwe weekendje weg voor mensen uit de stad. Een positieve ontwikkeling voor de Neerlandse economie, Mark Rutte mag trots op ons zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.