Het Heulmeisje is nooit alleen geweest: onopgeloste moorden in Utrecht

De zaak van het in 1976 vermoordde Heulmeisje werd afgelopen maand door cold case teams uit Nederland en Duitsland opnieuw tegen het licht gehouden. Groot nieuws was het niet. De uitkomst evenmin. In het kader van de herziening van het dossier werd in het AVRO-programma Opsporing Verzocht een reconstructie van het hoofd van het Heulmeisje getoond. Persoonlijk bezorgen dergelijke reconstructies mij slapeloze nachten, maar als hier een onopgeloste moord mee zou kunnen worden opgelost neem ik deze nachten voor lief. Maar het Heulmeisje is niet alleen. De provincie Utrecht kent verschillende zaken waarin een lijk werd gevonden, maar de dader spoorloos bleek.

Klaas Makkinje, Robert Obermeijer en Ger Bindi. Allemaal vermoord binnen de grenzen van de provincie Utrecht zonder dat iemand daar boete voor heeft gedaan. Dat betekent niet dat er voor de dader geen reden was om de moord te plegen. Dat is het geval bij de moord op de de Schiedamse Makkinje die in juni 1999 dood gevonden werd in een villa aan het Oorsprongpark in Utrecht. Hij was van dichtbij doodgeschoten. De kogel ging dwars door het hoofd heen en werd naast het lichaam gevonden. Een huiveringwekkend einde aan het leven van een autohandelaar die het verkeerde pad koos. Draaideurcrimineel Abdullah A. werd uiteindelijk aangehouden voor de moord, maar werd nooit veroordeeld. In 2006 werd A. veroordeeld voor het ‘per ongeluk’ afvuren van een kogel in een Utrechts cafe.

De moord op de 95-jarige Ger Bindi in 2006 is hoogstwaarschijnlijk ook een moord met een reden: geld. Bindi werd ’s ochtends door een medewerkster van de Thuiszorg dood gevonden. De dader had die nacht meerdere malen op haar ingestoken en waardevolle spullen meegenomen.

De dood van Robert Obermeijer is misschien wel de bekendste onopgeloste moord in Utrecht. De flamboyante en excentrieke Obermeijer stierf in 1989 op een even zo excentrieke manier. De openlijk homoseksuele homoseksuele Utrechter stierf na uit de hand gelopen wurgseks. Een daderd werd nooit opgepakt. In 2010 kwamen er 5 nieuwe tips binnen na een uitzending van Bureau Hengeveld waarin de zaak opnieuw behandeld werd, maar een dader werd tot op heden niet gevonden.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.