Manege’s krijgen kleur

© Siegfried Woldhek 1999 Anky van Grunsven het idool voor Nederlandse ruiters.
© Siegfried Woldhek 1999
Anky van Grunsven het idool voor Nederlandse ruiters.

Paarden zijn er in alle soorten en maten. Beoefenaars van de paardensport daarentegen zijn vaak blanke paardenmeisjes. Bij manege Castellum in De Meern zien ze nu verandering. Steeds meer allochtone kinderen gaan op paardrijles. En niet alleen meisjes, ook jongetjes rijden er met veel plezier.

Dat er langzaam verandering ontstaat in het paardenpubliek is deels te danken aan de UPas. Houders van deze pas krijgen korting op verschillende sportactiviteiten. Hierdoor is paardrijles beter betaalbaar en valt de financiële drempel om de sport te beoefenen grotendeels weg.
Het blijft moeilijk om te verklaren waarom tot dusver  relatief weinig allochtonen paardrijden. Ook omdat het begrip ‘allochtoon’ moeilijk te definiëren is. In het algemeen kunnen een paar reden worden gegeven. Zo bestaan allochtone huishoudens vaak uit meer dan twee kinderen en vijf kinderen op rijles is een duur grapje. Ook is het in sommige culturen voor meisjes niet normaal om na de basisschool nog aan sport te doen. Daarnaast mist de paardensport in sommige landen ook een idool, zoals in Nederland Anky van Grunsven voor veel ruiters een groot voorbeeld is.
Verder heeft Nederland een verenigingscultuur waar buitenstaanders erg aan moeten wennen. Zo wordt van ouders een hoge vrijwillige bijdrage verwacht.  Naast het betalen van contributie, moeten zij eens in de zoveel tijd een bardienst draaien of de kleding van het hele team wassen. In het geval van paardrijden wordt verwacht dat ouders een hele les meelopen. Verenigingen zien dit als vanzelfsprekend, maar doordat zij nieuwkomers niets uitleggen, kan er miscommunicatie ontstaan. In de uitzending van vrijdag 13 december legt sportsocioloog Agnes Elling hier meer over uit.

In de video hieronder alvast een impressie van hoe leuk paardenmeisje Jazz haar hobby vindt:
[jwplayer mediaid=”34783″] 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.