‘Mijn bilvet maakt promotie en mag een etage hoger wonen’

‘Kanker krijgen hoort eigenlijk niet bij jonge mensen. Kanker is een ziekte die vooral op oudere leeftijd voorkomt.’ Zo begint Désirée een blogpost op 18 september 2008. Ze heeft in maart 2007 te horen gekregen dat ze borstkanker heeft. Ze is toen 36 jaar en in de bloei van haar leven. Sindsdien houdt ze een blog bij, meer een dagboekje.  Maar toen in maart 2010 haar jongere zusje borstkanker kreeg, stond Désirée voor een moeilijke beslissing: hou ik de gezonde borst of niet?

Désirée was bij ons te gast in aflevering 2 van CampusTalk. Maar wie is zij nu eigenlijk en wat is haar verhaal?

‘Ik vertrouw het voor geen meter’
Op 31 december 2009 schrijft Désirée een post op haar blog met de kop ‘Dit jaar wordt feest.’ Ze schrijft dat ze iedereen een topjaar wenste en dat ze hoopte dat ze terug zou kijken op een geweldig jaar waar alles alleen maar voor de wind zou gaan. Tot dat het maart werd. Het zusje van Désirée bleek borstkanker te hebben. Op haar blog schreef ze ‘Wat betekent dit voor mij?’ Ze was in 2008 gescreend op het BRCA1- en BRCA2 gen. Ze zou haar gezonde borst preventief laten verwijderen in het geval ze draagster zou zijn. Ze was dit niet. ‘Toen mijn zusje vorige week in de medische molen terecht kwam, realiseerde ik me heel goed dat, in het geval zij ook borstkanker zou hebben, er genetisch iets raars aan de hand moest zijn.’Maar deze gebeurtenis zette haar aan het denken. En toen maakte ze de zware beslissing: de gezonde borst moet er ook af. ‘Ik vertrouw het voor geen meter.’ De kans dat Désirée borstkanker in haar gezonde borst zou krijgen lag tussen de 20 en 50%.

Gent
In september van datzelfde jaar heeft Désirée zich laten opereren in Gent. Amputatie van de gezonde borst en reconstructie uit de bil. ‘Ik lever mijn gezonde borst in en mijn bilvet maakt promotie en mag een etage hoger gaan wonen.’

Babe Nederland zomer 2011
Het is duidelijk te merken dat Désirée haar humor niet is kwijt geraakt, zelfs na een zware operatie die bijna een hele dag duurde, is ze nog optimistisch. ‘Ik heb de dokter op het hart gedrukt dat ik voor de titel van Babe Nederland zomer 2011 ga met mijn nieuwe boezem en mijn strakke billen.’

Terwijl Désirée geen draagster is van het gen, zet zij zich in voor de bewustwording onder vrouwen. In het interview dat zij had met Alexandra Dijkstra in de CampusTalk aflevering leer je meer over haar inzet. Via FaceBook, Twitter en haar eigen blog kunnen vrouwen hun verhaal bij haar doen en advies krijgen.

 

Schermafbeelding 2014-01-23 om 16.20.11
Tweet Désirée

 

 

 

 

 

 

 

Case of Dees
Benieuwd naar hoe het nu met Désirée gaat? Ze schrijft nog steeds iedere maand stukjes op haar blog Case of Dees. Op haar blog leer je ook dat sommige gesprekken anders gaan dan voordat ze borstkanker had. In de post The story you don’t want to hear. Ook leer je dat het niet altijd makkelijk is om positief  te blijven denken. De eerste twee-en-een half jaar blogs zijn uitgeven als boek. ‘Kanker is K.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.