Nette rijinstructeurs de dupe

Metro publiceerde ruim twee weken geleden een artikel waarin het medium bekend maakte dat ruim 1.200 rijinstructeurs (tien tot vijftien procent) in Nederland niet bevoegd zijn. Een schrikbarend getal, maar waar komen deze cijfers eigenlijk vandaan?

lesautoVolgens Peter van Neck, voorzitter van de Vereniging Rijschool Belang (VRB), zijn de getallen op vermoedens gebaseerd. ‘De VRB werd benaderd door een journalist van de Metro. Het medium had namelijk een brief gekregen van een vrouw die stelde dat ongeveer tien tot vijftien procent van de rijinstructeurs niet terugkeert bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) om een opfriscursus te doen. In Nederland zijn rond de 12.000 instructeurs die daadwerkelijk gebruik maken van hun bevoegdheidspas. Dankzij het vermoeden is hiervan het getal 1.200 afgeleid’, vertelt hij.

Van Neck geeft naast zijn voorzitterschap al 23 jaar rijles en is nog nooit gecontroleerd op een bevoegdheidspas. ‘Zelfs toen een leerling van mij betrokken was bij een ongeluk werd er door de politie niet naar gevraagd. Leerlingen doen dit ook nooit.’ Wel hoopt de voorzitter dat er meer controle komt. ‘De VRB verwacht dat het aantal onbevoegde rijinstructeurs in de toekomst alleen maar gaat stijgen. Als vereniging hopen we dat er wat aan gedaan wordt, want nu zijn de ‘nette’ instructeurs de dupe.’

Van Utrecht zijn er al helemaal geen cijfers bekend. Dit komt waarschijnlijk doordat de laatste grote controle alweer een paar jaar geleden werd uitgevoerd:

5 gedachten over “Nette rijinstructeurs de dupe

 • 17 december, 2013 om 09:30
  Permalink

  Misschien een volgende stap: bekijken hoeveel onbevoegde examinatoren er rond rijden in ons land.

 • 16 december, 2013 om 22:48
  Permalink

  Wat Sjors Ferwerda zegt.

 • 16 december, 2013 om 18:59
  Permalink

  Volgens mij heeft dat geen gevolgen, Erwin. In theorie kun je bij het CBR ook afrijden zonder een les te volgen. Ik mag aannemen dat de examinatoren bij het CBR wel bevoegd zijn om je een rijbewijs te geven…

 • 16 december, 2013 om 18:12
  Permalink

  Als leerling geef jij de rijschool al bij het CBR als bevoegd. Als dan een rijbewijs wordt vergeven kan er volgens mij weinig gebeuren.

 • 16 december, 2013 om 12:55
  Permalink

  Wanneer iemand les heeft gehad van een onbevoegd rijinstructeur en uiteindelijk zijn of haar rijbewijs haalt, heeft dit dan gevolgen? Kan een rijbewijs dan bijvoorbeeld weer worden afgepakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.