Ochideaal of Orchioot?

orchidee
Foto: myartprints.co.uk

 

“Jij dronk koffie, toch? Weet je zeker dat je er niks in wil? Ik heb de hele kast vol liggen met pepernoten en chocoladeletters, wat moet ik daar nou mee? Pak zoveel chocola als jullie willen, het moet op.”

Daar zat ik dan, op een bank ergens in Lunetten. Dampende koffie staat voor me op tafel en tussen mijn duim en wijsvinger smelt een stukje chocoladeletter. Ondertussen is Marion ook gaat zitten, haar brede glimlach draagt ze nog steeds. Marion is, zoals ze dat zelf trots zegt, een Orchioot. Dat is iemand die compleet bezeten is van Orchideeën. Marion heeft best een leuk huis, in zo’n huis zou ik ook best kunnen wonen. Liever is Marion eigenlijk in haar andere huis, de kas in de achtertuin. Daar heeft ze zo’n 700 Orchideeën staan die ze elk vrij uurtje verzorgt. Marion weet heel veel van Orchideeën, ze heeft dan ook een boekenkast vol over het onderwerp. Niet dat ze dat nodig heeft, want ze lijkt alles te hebben opgeslagen in haar hoofd.

Marion mag lekker zelf weten wat ze doet, want ze woont alleen. Als Marion 300 Orchideeën in haar woonkamer wil zetten dan kan dat, dat deed ze ook. Nu staan er nog maar een stuk of 20, want zoveel planten in de woonkamer vond ze toch wat overdreven.

Voordat ik bij Marion binnenkwam moest ik vooral gniffelen om het idee dat iemand zo gek is op een bepaald plantje. Nu zit ik op haar bank en heb ik vooral veel bewondering voor haar. Marion heeft namelijk echt een hobby die ze met veel passie beleefd. Mijn hobby is mijn werk, dat is eenzijdig eigenlijk. Hoe mooi is het dat je heel veel van iets weet of dat je ergens heel erg goed in bent. En vooral om te weten dat er nog duizend andere van die Orchioten in de zelfde stad wonen. Er zijn er meer zoals jij.

Wij. Want dat is eigenlijk wat wij allemaal willen. En chocoladeletters natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.